Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik saveza

Zeljković: Petev nije smijenjen, treba nam novo lice i nova energija

vico-zeljkovic

Potvrdio je da je s Hadžibegićem potpisan ugovor za 2023. godinu, tačnije za kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo

U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije.

Na početku se javnosti obratio predsjednik Vico Zeljković, koji je predstavio Faruka Hadžibegića kao novog selektora A reprezentacije.

“Novu godinu započinjemo u dobrom raspoloženju. Imali smo redovnu sjednicu IO i imenovali smo Faruka Hadžibegića za novog selektora. Čestitam mu i želim puno sreće u kvalifikacijama za EP. Cilj je jasan – želimo napraviti historijski rezultat i prvi put se plasirati na EP. Neće biti lako, ali ne želimo unaprijed tražiti izgovore. Imamo vjeru u selektora i vjerujemo da će naći dobar model. Moram da istaknem da je IO jednoglasno podržao izbor Hadžibegića za selektora i to puno govori o našem jedinstvu”, rekao je Zeljković.

Potvrdio je da je s Hadžibegićem potpisan ugovor za 2023. godinu, tačnije za kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo.

Potom je govorio i o Petevu i odluci da on više ne bude selektor. Kako je rekao, Petev nije smijenjen.

“Moram se osvrnuti i na prošlu godinu. Hvala Ivaylu Petevu, bivšem selektoru koji je tu bio dvije godine i s kojim smo imali korektne rezultate. U kvalifikacijama nismo uspjeli da odemo na SP, a poslije smo zadržali selektora i u Ligi nacija smo napravili iskorak i dobar rezultat. Sigurno da smo u prethodnih 10-15 dana puno razmišljali, šta i kako dalje. Obavio sam niz sastanaka s Misimovićem, koji je tu moj prvi saradnik i ovo nije bila laka odluka. Svaka odluka donosi rizik i nijedna nema garanciju za uspjeh. Mi stojimo iza ovoga. Stajali smo i iza Peteva, čiji je dolazak prošao u nefer atmosferi. Napravila se negativna atmosfera, ali uspjeli smo tu sliku kroz dvije godine promijeniti. Naravno da se može postaviti pitanje zašto je došlo do promjene, ali Petevu je istekao ugovor s 31.12. Mi ga nismo smijenili. Konstatovali smo rezultat i stava smo da nam treba novo lice i nova energija, da pokušamo u ovim kvalifikacijama, koje će biti guste, da iskoristimo sve ono što nam se otvori“, istakao je Zeljković.

Pričao je i o poslovanju Saveza, te najavio nove velike projekte.

“Savez je poslovao jako stabilno prošle godine. Hvala predsjednicima UEFA i FIFA Čeferinu i Infantinu, koji misle na nas i s kojima imamo dobru saradnju. Mi smo Udruženje građana i nemamo prihode od bilo kojeg nivoa vlasti. Sav naš budžet se sastoji od sredstava FIFA, UEFA i sponzora koje nađemo. Želim skrenuti pažnju na to i sav naš rad koji obavljamo je jako odgovoran i transparentan. Postali smo stabilni, a ne bismo to mogli bez UEFA i FIFA. Nikad nismo imali bolju saradnju s UEFA i prošle godine smo započeli historijski projekt, a to je izgradnja hibridnih terena. O tome će se tek pisati na proljeće kada svi vidite šta je urađeno. Uspjeli smo, uz određena kašnjenja, da završimo četiri terena, ali okrećemo se onom što je dobro. Ovdje je dobro da smo ušli u taj projekat i da završimo četiri terena za Premijer ligu. Nastavićemo taj projekat jer imamo sredstva za svih 12 terena. UEFA i FIFA taj projekat finansiraju skupa s nama i oni su zadovoljni s ova četiri terena. Negdje su kašnjenja bila opravdana, a negdje neopravdana i u ugovoru postoje penali zbog toga. Dobili smo zadovoljavajuću ocjenu UEFA i FIFA za terene. Za šest mjeseci smo napravili četiri terena i to je ozbiljan posao. Za naredne terene ćemo pokušati drugačije da se organizujemo, da se skrate ti rokovi… Savez ima još dva-tri kapitalna projekta. Prije svega proširenje Trening centra u Zenici, koji je ključan za dugoročne ciljeve reprezentativnih selekcija. Imamo u planu i da kod zgrade Saveza gradimo hotel, koji će podići prihode i osigurati komfor reprezentacijama koje nam dolaze. U sklopu svega toga došao bi i stadion Otoka koji želimo preuzeti. Koristili bi ga, prije svega, za ženski fudbal, ali i sve ostale selekcije. Podržavamo i sve područne i kantonalne saveze. Mi nismo svemogući i ne možemo riješiti sve probleme. Volio bih najaviti i da ćemo raditi na otvaranju pitanja izgradnje nacionalnog stadiona koji je od strateškog značaja za fudbal na ovim prostorima. Pokušat ćemo naći adekvatnu lokaciju, a onda ćemo dalje s FIFA i UEFA i investitorima naći model finansiranja izgradnje takvog stadiona

Govorio je i o ciljevima koji su postavljeni pred kvalifikacije za EP.

“Interesuju nas samo prva dva mjesta, koja vode direktno na EP. Baraž nas ne interesuje. Grupa nije jednostavna, ali mi smo optimisti. Smatramo da posljednje dvije godine nismo uzaludno potrošili. Uradili smo dobre stvari”

Odgovorio je i na pitanje o rastanku s Petevom.

“Imali smo s Petevim dvije godine rada i prošli smo puno stvari. Bilo je bolnih poraza, teških situacija, ali i finih momenata. Kada smo sve to sumirali i analizirali i razmišljali oko onoga što nas čeka, na kraju smo došli do zaključka da nam treba neko ko više poznaje odnose ovdje gdje mi živimo, naš mentalitet i sve stvari koje se mogu desiti. Ovdje se poslije jedne pobjede pravi euforija, a poslije jednog lošeg rezultata ništa ne valja. Sigurno to na prvu zvuči kao neozbiljan argument, ali mi znamo šta smo sve prošli s Petevim prošle dvije godine. Znamo kako mu je teško bilo zbog odnosa s medijima. Mi smo ti koji donosimo odluku, stali smo iza njega, ali u ovom momentu smatramo i da je u ovom momentu najbolje rješenje Hadžibegić”, zaključio je Zeljković.