Zmajevi i Grbavica: Tri meča, jedna pobjeda, sedam postignutih golova

1000_1503504589zmajevi

Reprezentacija Bosne i Hercegovine dosad je u tri navrata bila domaćin na stadionu Grbavica, i to svaki put na prijateljskim mečevima. Predstojeći susret protiv Belgije ujedno će biti prvi kvalifikacioni koji će najbolji bh. fudbaleri igrati na stadionu Željezničara. U dosadašnja tri ostvarena je jedna pobjeda i dva remija.

Prvi put bh. tim neku selekciju na Grbavici je ugostio 15. augusta 2001, u vrijeme kad je selektor bio Mišo Smajlović. Protivnik je bila Malta, a debi u Dolini ćupova uspješan, obzirom da je ostvarena pobjeda rezultatom 2:0. Dvostruki strijelac bio je Elvir Baljić, a posebno lijep bio je drugi pogodak postignut iz slobodnog udarca.

Selektorski debi na klupi Bosne i Hercegovine Blaž Slišković imao je na Grbavici. Bio je 27. mart 2002, a protivnik selekcija Makedonije. Utakmica je okončana rezultatom 4:4. Zanimljivo je da smo na pomenutoj utakmici prokockali vodstvo od 3:0. Po dva puta za bh. tim pogađali su Elvir Bolić i Sergej Barbarez.

Posljednji put domaćini u Dolini ćupova bili smo 10. augusta 2010, a protivnik je bio Katar. Očekivali smo laganu pobjedu, a na kraju smo se zadovoljili remijem. Safet Sušić isprobao je nekoliko taktičkih varijanti, igrao je od početka s tri napadača (Muslimović, Ibišević i Džeko), te s Misimovićem koji je s terena ispraćen zvižducima, što na koncu nije donijelo željeni rezultat. Završilo je 1:1, a jedini strijelac za bh. tim bio je Vedad Ibišević. Osim Ibiševića i Džeke iz današnjeg tima, te je večeri na Grbavici igrao i Pjanić.