Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zmajevi pred polazak u Tursku: Iako je prijateljska, idemo na pobjedu

sehic todorovic

Fudbalska reprezentacija BiH se u Sarajevu priprema za prijateljsku utakmicu sa Turskom, koja će se igrati 11. oktobra u Rizeu. Pred sutrašnji polazak za Tursku iz bh. tabora najavljuju da će, bez obzira što se radi o kontrolnom susretu, ići na pobjedu, kako bi u što boljem raspoloženju dočekali duel u Ligi nacija sa Sjevernom Irskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ono što je poremetilo planove selektora Roberta Prosinečkog i stručnog štaba je nedolazak Seada Kolašinca, fudbalera Arsenala zbog povrede. No, pomoćni trener Gordan Ciprić kaže da je u ovom trenutku najvažnije da se Kolašinac oporavi.

“Najviše će nam nedostajati u igri, jer on je naš reprezentativac. Želimo što brži njegov oporavak i u dogovoru s klubom smo odlučili da je puno bolje da ta faza oporavka nakon povrede bude odrađena u Londonu. Svi ostali igrači su zdravi. Rekao bih čak da s naglašeno velikom voljom i željom treniraju. Nadam se da ćemo ovaj današnji i sutrašnji trening odraditi u tom tonu i da će biti sve u redu”, rekao je Ciprić i dodao:

“Kada nastupate za reprezentaciju tu nema lako ćemo, tu nema utakmica gdje se nešto špekulira, uvijek idemo na rezultat, makar on nije prioritet. Ali, nije nam svejedno kako će to izgledati na terenu i na kraju krajeva kakav će rezultat biti.”

Ibrahim Šehić, golman bh. reprezentacije dobro poznaje selekciju Turske s obzirom da brani u tamošnjem superligašu Erzurumsporu. Navodi da je Fudbalski savez Turske namjerno odabrao Rize kao domaćina duela sa BiH, jer će sigurno biti pune tribine.

“Sigurno će biti pun stadion, iako je manji. Stvarno vole reprezentaciju i znam da će napraviti dobru atmosferu zbog toga igramo tamo. Što se tiče njihove ekipe, ne znam ko će igrati ovu utakmicu protiv nas, zato što igraju veoma važan susret u Ligi nacija tri dana poslije, isto kao i mi, s Rusima, mislim. Tako da će sigurno dobiti šansu igrači iz turske lige koji će biti super motivisani da pokažu da mogu igrati u reprezentaciji i neće nam biti nimalo lako. Oni kada igraju kod kuće, igraju odlično i mnogo su motivisani, tako da nas očekuje teška utakmica. Moramo biti spremni i maksimalno fokusirani da to odradimo maksimalno ozbiljno”, naglasio je Šehić.

Dodao je da svaka utakmica za reprezentaciju nosi svoju težinu, ali da su prijateljske tu da se što bolje uigraju i da što više igrača dobije šansu.

“Vjerujem da će nekoliko novih igrača igrati protiv Turske i da će biti motivisani, kao što i svi mi želimo da damo sve najbolje. Neće biti pritiska kao protiv Irske to je sigurno, ali će biti maksimalno ozbiljna utakmica i maksimalno ćemo se pripremiti kao i za svaku drugu”, rekao je Šehić.

Darko Todorović, mladi fudbaler austrijskog Salzburga sretan je zbog činjenice da je postao standardni reprezentativac BiH, a u Rizeu očekuje tešku utakmicu s Turskom.

“Drago mi je da sam već standardni reprezentativac. Nadam se da će tako biti i u budućnosti. Šehić je već rekao sve o reprezentaciji Turske. Što se tiče Sjeverne Irske, znamo kako smo odigrali prvu utakmicu, ne baš najbolje, ali smo pobijedili. Pokušaćemo popraviti neke stvari iz prve utakmice, a da će rezultat ostati isti”, kazao je Todorović i nastavio:

“Svaka utakmica ima svoj teret, tako da nema opuštanja. Ulazimo u svaku narednu utakmicu kao da je posljednja i, naravno, idemo na pobjedu.”

Fudbalsku reprezentaciju BiH 11. oktobra u Rizeu očekuje prijateljski duel s Turskom, a četiri dana kasnije duel trećeg kola grupe “3” Lige nacija protiv Sjeverne Irske. BiH se nalazi u ligi “B” i nakon prva dva kola vodeća je u grupi sa šest bodova, slijede je Sjeverna Irska i Austrija koje su bez bodova, ali i s utakmicom manje.