Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zmajevi prvi put protiv Irske, Austrija je stari znanac (VIDEO)

zmajevi austr izet za 1 1

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine na otvaranju Lige nacija očekuju dvije utakmice. U subotu gostujemo u Belfastu Sjevernoj Irskoj, a nekoliko dana kasnije u Zenici će gostovati Austrija. Meč protiv Sjeverne Irske bit će prvi međusobni, dok smo s Austrijancima dosad tri puta imali priliku sastati se.

Prvi put smo igrali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Nismo bili uspješni… Prvi duel na stadionu Koševo dočekali smo nakon dva poraza na otvaranju kvalifikacija od Španije i Izraela i prijeko nam je trebala pobjeda. Bilo je to u martu 2001. Meč je okončan rezultatom 1:1. Sve je dobro krenulo po nas, pogodio je Sergej Barbarez, da bismo u 61. minuti ipak zakazali i primili gol preko Bauera za konačnih 1:1. Bio je to praktično kraj nadanjima da ćemo vidjeti Japan i Koreju, a do kraja kvalifikacija smo uspjeli samo dva puta pobijediti Lihtenštajn.

Sa Izraelom smo na domaćem terenu remizirali bez golova, dok smo u Oviedu od Španije poraženi s 4:1. Drugi meč sa Austrijancima igran je u Beču. Bilo je to posljednje kolo kvalifikacija u kojem smo poraženi s 2:0. Imali smo veliki broj prilika, a Elvir Baljić je pogodio prečku i stativu. Dvostruki strijelac za Austriju bio je Andreas Herzog.

Posljednji put sa Austrijancima igrali smo u martu 2015. Bio je to prijateljski susret u Beču u kojem smo odigrali 1:1. Domaćin je poveo preko Janka, a pogodak za konačnih 1:1 postigao je Izet Hajrović.

Meč koji ćemo u srijedu igrati bit će četvrti međusobni duel nas i Austrije.

Zmajevi odradili prvi trening u Belfastu, dobre vijesti za Prosinečkog (FOTO)