Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve o Ligi nacija: Šta očekuje Zmajeve u novom takmičenju koje počinje 2018?

zmajevi1

U septembru naredne godine započet će prvo izdanje UEFA lige nacija, zahvaljujući kojoj će reprezentativni prijateljski mečevi otići u zaborav.

Reprezentacije kroz pomenuto takmičenje dobiti priliku izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Liga nacija biće sastavljena iz četiri jakosne grupe. Dvanaest najboljih selekcija Evrope naći će se u Ligi A, dok se reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi u Ligi B s još 11 reprezentacija. A i B liga donosi četiri grupe sa po tri tima.

Najbolje selekcije iz A lige borit će se za titulu pobjednika u junu 2019, dok će četiri najlošije selekcije ispasti u B ligu. Selekcije iz ove lige napredovat će u veći rang. Također, tu su Liga C i Liga D.

Liga C donosi grupu s tri tima i tri grupe s četiri tima, dok Liga D donosi četiri grupe s četiri tima i u njima će igrati najslabije reprezentacije Evrope.

Sistem je ligaški, igraju se četiri lige, iz A lige dobijamo šampiona, a selekcije će isključivo zavisiti o igri koju prikažu u ligama i njihov plasman će zavisiti od rezultata koje postignu.

Četiri najbolja tima iz svih liga koja ne uspiju da se kroz kvalifikacije plasiraju na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, imat će priliku da kroz dogravanje izbore plasman na Euro 2020. godine.

Ligu A čine Njemačka, Portugal, Belgija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska i Holandija.

U Ligi B će nastupiti Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

U trećoj po kvalitetu, ligi C igrat će Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija, a u Liga D Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Gibraltar, San Marino i Andora.

Izvlačenje grupa za Ligu nacija održat će se 24. januara u Lozani, a utakmice će se igrati u septembru, oktobru i novembru naredne godine.

Finalni turnir najboljih na redu je od 5. do 9. juna 2019. godine, dok će timovi koji izbore doigravanje za nastup na Evropskom prvenstvu utakmice igrati od 26. do 31. marta 2020. godine.