Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bilino polje

Zmajevi u utakmici generacije love finale baraža: “Ovo je za neke zadnja šansa”

dzeko bih
Foto: NSBiH

Kapiten Edin Džeko je istakao kako je ovo posljednja šansa za neke od starijih igrača u reprezentaciji

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine večeras će od 20:45 sati na Bilinom polju u Zenici igrati protiv Ukrajine.

O koliko snažnoj reprezentaciji se radi, najbolje govori podatak da su Ukrajinci na posljednjem EP (2020) prošli su među osam najboljih selekcija Evrope i tu ispali od viceprvaka Engleske.

-Suštinski, imamo sve informacije o Ukrajincima. Znam i ja Rebrova, igrao sam s njim. Penale vježbamo sve dane. Ja znam šta ljudi ovdje misle o penalima, kao i kakvo je iskustvo. Svemu dođe kraj, nadam se da dođe i negativnim tradicijama u baražu, a možda dođe i kroz penale. Mislim da je jako bitno da, ako nešto može da se desi kao što su penali, jako bitno je imati osjećaj kako izgleda kako staneš, kazao je selektor Savo Milošević u najavi meča.

Kapiten Edin Džeko je istakao kako je ovo posljednja šansa za neke od starijih igrača u reprezentaciji.

-Ovo je koliko-toliko dobra šansa za nas starije kojima je možda i zadnja, tako i mladima kojima je ovo prva šansa. Svi treba da damo maksimum kao da je svima zadnja šanse. Sve je teže otići na veliko prvenstvo, i ove male reprezentacije sada ne možeš tek tako da pobijediš, rekao je kapiten.

Rebrov: Nemamo respekta

Ukrajinski selektor Sergiy Rebrov je istakao kako neće imati respekt prema igračima BiH.

-Za mene nije bitno kako je Bosna i Hercegovina igrala kvalifikacije. Za ovu utakmicu mogu biti najpripremljeniji i pokazati kako se igra fudbal. Mi smo spremni. Nećemo imati poštovanja prema domaćim igračima, mi se moramo koncentirati samo na našu igru – kazao je Rebrov.

Ukoliko se naša selekcija plasira u finale baraža koje se igra 26. marta, naša selekcija bi bila domaćin Izraelu ili Islandu.

Ukrajina je u kvalifikacijama bila treća, iza Engleske i Italije, ali su imali isti broj bodova kao Italijani – 14, dok je BiH s devet bodova bila tek peta, ali je mjesto u baražu osvojila kroz Ligu nacija B. U proteklim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, nakon 1:1 u Ukrajini, Ukrajinci su u Zenici slavili s 2:0.

Utakmica se igra od 20 sati i 45 minuta na stadionu Bilino polje.