Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zmajevi večeras protiv Belgije obećavaju hrabru igru

zmajevi-trening564

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras se u Briselu sastaje sa selekcijom Belgije u sedmom kolu B-grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Nogometaši BiH pokušat će da iznenade favorizirane Belgijance i eventualnom pobjedom se vrate u utrku za plasman na Euro.

Selektor Mehmed Baždarević priznao je da neki bh. reprezentativci nisu u najboljoj formi, ali da u ovakvim utakmicama želja i kolektivna igra mogu nadomjestiti nedostatke.

– Sigurno da je bilo problema s formom pojedinih igrača ali u ovakvim utakmicama, želja, htijenje i kolektivna igra može nadoknaditi ono što nedostaje kod nekih igrača u ovom momentu – kazao je Baždarević.

Dodao je da su svi igrači zdravi i da spremni dočekuju utakmicu. Vjeruje da večeras mogu odigrati kvalitetno i napraviti dobar rezultat. Smatra da bi bilo greška izaći na teren i igrati na neriješen rezultat.

– Mislim da moramo biti hrabri, da se branimo kad treba, ali imaju i oni svojih slabosti koje trebamo iskoristiti. Mi imamo kvaliteta i dovoljno argumenata da odigramo dobar meč i napravimo dobar rezultat – naglasio je selektor bh. tima.

Reprezentativac BiH Miralem Pjanić izjavio je da će se truditi da Belgijancima napravi što više problema u igri.

– Moramo se boriti, biti čvrsti na terenu, jer je to bitno protiv ovakvih ekipa koje su individualno jače. Mi znamo šta nas očekuje, nije nas strah, izaći ćemo na teren s velikom željom i voljom da uzmemo ovdje bodove. Ekipa će se potruditi da to uradi – kazao je Pjanić.

Ovo će biti šesti međusobni susret između Belgije i BiH. Reprezentacija BiH je uspješnija sa tri pobjede, Belgijanci su slavili jednom, a jedna utakmica završena je bez pobjednika.

Belgijanci, inače, nisu poraženi na svom terenu u posljednjih 12 takmičarskih utakmica. Posljednji poraz pretrpjeli su tačno prije pet godina, 3. septembra 2010. od Njemačke.

Susret na stadionu “King Baudouin” počinje u 20 sati i 45 minuta, a sudi Portugalac Manuel De Sousa.

U isto vrijeme počinju i ostala dva susreta u grupi: Kipar – Vels i Izrael – Andora.

Tabela B-grupe:

1. Vels 6 4 2 0 8:2 14
2. Belgija 6 3 2 1 13:2 11
3. Izrael 6 3 0 3 10:9 9
4. Kipar 6 3 0 3 12:11 9
5. Bosna i Hercegovina 6 2 2 2 8:7 8
6. Andora 6 0 0 6 3:23 0