Težak put ka Rusiji: Zmajevima ni dvije pobjede ne garantuju baraž

reprezentacija

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon sinoćnje pobjede nad Gibraltarom zauzima željeno drugo mjesto u grupi i odlučuje samo o sebi. S dvije pobjede Zmajevi će kvalifikacije sigurno okončati na drugoj poziciji u našoj grupi, ali to i ne znači da ćemo obezbijediti baraž.

Pravila UEFA nalažu da iz daljeg takmičenja ispada najslabija drugoplasirana selekcija, što u ovom slučaju možemo biti i mi. Trenutno je od svih drugoplasiranih selekcija od nas slabije plasirana samo Crna Gora, kojoj svakakovisi drugo mjesto u njenoj grupi.

Uzimajući u obzir raspored i stanje u ostalim grupama, Zmajevi se mogu nadati najboljem (naravno u slučaju dvije pobjede), uzimajući da Crna Gora ili Danska, odnosno Republika Irska ili Vels neće bodovno biti bolji od nas, što nije nemoguće. Upravo su te dvije grupe ujedno grupe na koje se možemo vaditi. Prema trenutnom stanju, za jedan bod bolji smo od Crnogoraca koji do kraja imaju igrati sa Rumunijom i Danskom kod kuće, uz gostovanje kod Poljske. Irska do kraja kvalifikacija dočekuje Srbiju i gostuje Velsu, pa je svakako jedan od timova koji bi mogao izgubiti još dosta bodova, s tim da u tom slučaju do drugom mjesta može i Vels, što bi za bh. tim možda bio i najbolji scenario.

Teoretski Zmajevi do baraža mogu i uz remi s Belgijom ili čak poraz, ali bi u tom slučaju zavisili od ishoda meča Kipra i Grčke u kojem iz hiljadu razloga prednost ima Grčka.