Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mlada reprezentacija

Zmajići sjajnom igrom na Koševu savladali favorizovanu Belgiju

Zmajici

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je vršnjake iz Belgije na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase u utakmici osmog kola grupe 9 (3:2), te je tako pobjedom završila kvalifikacije i završila trećeplasirana u grupi

Belgija je dosta bolje ušla u utakmicu i stigla je do ranog vodstva u sedmoj minuti preko De Smeta nakon što je pogriješila odbrana Zmajića. Kompletna zadnja linija se pomjerila u lijevu stranu i desno je ostalo mnogo prostora, koji je De Smet iskoristio, primio loptu i lagano je prebacio preko Filipa Dujmovića za 0:1.

Uslijedio je miran period igre, a onda Zmajići u kratkom vremenskom razmaku dolaze do potpunog preokreta. Prvo je Jovo Lukić u 28. minuti fantastično prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor i proigrao Marića koji pogađa za 1:1, a tri minute poslije Ševkija Resić postiže eurogol.

Iz prve je šutirao sa dvadesetak metara i pogodio sami gornji desni ugao gola Belgijanaca za vodstvo BiH od 2:1. Bila je to bomba za TV špice. Nažalost, nekoliko minuta nakon toga Resić je dobio udarac u glavu i morao je napustiti igru. Tako su Zmajići na odmor otišli sa prednošću od 2:1.

Odmah na startu drugog dijela naša repreznetacija imala je ogromnu šansu. Sam pred golom je bio Savić, no odbranio mu je Bodart. Nedugo nakon toga na drugoj strani odlična prilika, no Openda se nije najbolje snašao pred našim golom.

Dujmnović je imao nekoliko dobrih intervencija. Zaustavljao je udarce Opende, De Ketelaerea, Bornauwa… Dobar udarac Savića na drugoj strani zaustavio je Bodart.

U 69. minuti Kovač je odlično pogodio za 3:1. Poslije pogotka nije bilo mnogo prilika. Dujmović je zaustavio Opendu, dok je Salčin lijepo pokušao u 88. minuti, ali lopta je otišla preko gola.

U 88. minuti dosuđen je penal za mladu reprezentaciju Belgije, a loptu u ruke je uzeo Openda i pogodio za 3:2. Glavni sudija je produžio utakmicu pet minuta, a Zmajići su uspjeli zadržati prednost i doći do pobjede kojom su zaključili kvalifikacije.

U drugom meču osmog kola naše grupe Njemačka je pobijedila Vels sa 2:1 i tako završila na prvom mjestu, koje vodi direktno na Evropsko prvenstvo. Uz ovaj poraz, Belgija se našla u teškoj situaciji i vjerovatno se neće plasirati na EP kao jedna od najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Veliki broj fudbalera ovom utakmicom se oprostilo od dresa Zmajića, jer neće imati pravo nastupa za naš U-21 tim u narednom ciklusu. Jedan od tih fudbalera je i kapiten Nihad Mujakić, kao i Selmir Pidro, Filip Dujmović, Amar Beganović, Haris Hajdarević, Ševkija Resić, Nardin Mulahusejnović, Jovo Lukić…

BIH – BELGIJA 3:1 (Savić 29’, Resić 31’, Kovač 69'/De Smet 7’)

Stadion: Asim Ferhatović Hase (Sarajevo). Sudija: Yigai Frid (Izrael). Žuti kartoni: Openda (Belgija).

BiH: Dujmović, Pidro, Mujakić, Milojević, Beganović, Đokanović, Marić, Savić, Kovač, Resić (od 36. minute Hajdarević) i Lukić (od 46. minute Mulahusejnović).

Belgija: Bodart, De Smert, Touba (od 60. minute Touba), Faes, Bornauw, Mangala, Sambi Lokonga, Bataille, Ndayishimiye (od 60. minute Vanzeir), Openda i De Ketelaere.