Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presuda u njemačkoj

Zvjezdan Misimović mora platiti 191 hiljadu eura

misimovic
Foto: NSBiH
Zvjezdan Misimović

Zvjezdanu Misimoviću, direktoru nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, sud u Njemačkoj je naložio da mora platiti 191 hiljadu eura, piše Bild.

Glavn posao bivšeg Zmaja godinama je kupovina odbačenih vila nakon čega bi ih u potpunosti renovirao i potom prodao za daleko skuplji iznos.

Međutim, sada se našao u problemu sa luksuznom vilom koju je prodao Bayernovom defanzivcu Dayotu Upamecanu, prenosi Faktor.

Trguje nekretninama

Naime, Misimović je 2021. godine bio uključen u prodaju pomenute nekretnine za 5,2 miliona eura te je preuzeo kontrolu oko izgradnje doma nakon čega je agent koji je predstavljao Bayernovog defanzivca u ovom slučaju tvrdio da je ugovorio proviziju sa bivšim Zmajem od tri posto.

Upravo je agent predstavio Upamecana kao kupca nekretnine i nekoliko puta je sa njim razgledao nakon čega je imao opsežan kontakt sa savjetnicima kupca prije transakcije i slanja nacrta ugovora banci. Zbog tog dodatnog posla je smatrao da ima pravo i na pet posto provizije.

Mimović je preko advokata tražio odbacivanje tužbe u ovom predmetu jer je u prošlosti radio sa pomenutim agentom i nikada od njega nije tražio proviziju za slične transakcije jer je “agentovu proviziju uvijek plaćao kupac”.

Osim toga, agent je izvršio samo jednu inspekciju i nije imao pravo na proviziju.

Ima pravo na žalbu

Međutim, Upamecano je platio manje i želio je neke građevinske radove obaviti sam, ali sud nije poslušao mišljenje bivšeg nogometaša jer tzv. “klauzula o dodatnom prihodu” prema kojoj se provizija primjenjuje samo na kupoprodajnu cijenu od najmanje 5.3 miliona eura – nije bila dio ugovora.

Misimović sada mora platiti 3,48 prvobitno ugovorene kupoprodajne cijene od 5,5 miliona eura što iznosi 191.400 eura sa PDV-om uz pet posto kamate za period od januara 2022. godine.

Presuda još uvijek nije pravosnažna te bivši Zmaj ima mjesec da uloži žalbu.