Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparency International: Sport u BiH podložan je korupciji

korupcija

Samo dva dana do izbora čelnog čovjeka Svjetske fudbalske federacije (FIFA), Transparency International je objavio Globalni izvještaj o korupciji o sportu, koji je danas prezentovan i u Sarajevu.

U izvještaju koji se sastoji od preko 60 analiza koje su izradili eksperti, sportske organizacije, organizovane navijačke grupe, sudije, treneri i Međunarodni olimpijski komitet (MOK), navode se uzroci korupcije i preporuke za borbu protiv korupcije u sportu, kroz koji godišnje prođe više od 145 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

„Izvještaj se u velikoj mjeri bavi uzrocima i posljedicama korupcijskih afera u FIFA-i, koje su dovele do ostavke Josepha Seppa Blattera i međunarodne istrage, kojem je kao i Michelu Platiniju izrečena zabrana obavljanja svih funkcija u fudbalu na period od osam godina. Bez obzira na kazne i sudski epilog koji će uslijediti, i dalje su pod velom tajne iznosi koji su funkcionerima FIFA-e dati da bi Rusija i Katar dobili organizaciju svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, kao i način dodjele TV prava za najveće svjetske priredbe. Ove afere dodatno su pokazale važnost otkrivanja uzroka i rješenja za korupciju u sportu“, saopšteno je iz TI BiH, gdje nadalje navode:

„Transparency International je dao preporuke za prevenciju korupcije u sportu, koje se odnose na izbore u sportskim savezima i institucijama i otklanjanje političkih uticaja, transparentan izbor domaćina sportskih dešavanja, podršku zviždačima koji ukazuju na korupciju u sportu, izvještavanje o sumnjivim kladioničarskim aktivnostima. TI preporučuje i ratifikaciju Konvencije o manipulacijama na sportskim takmičenjima, donesene od strane Vijeća Evrope prije nepune dvije godine“.

Učestale žalbe na rezultate utakmica, kao i na procedure pri izborima u sportske strukovne saveze pokazuju da je sport i u Bosni i Hercegovini podložan korupciji, smatraju u TI.

„Ona se odražava na rezultate nacionalnih liga, procedure pri izboru funkcionera u savezima, odlučivanje o dodjelama domaćinstava sportskih takmičenja, selekciju takmičara u reprezentativne selekcije, ali i namještanje rezultata zbog klađenja od strane samih sportista i rukovodilaca klubova“, piše u saopštenju TI.

Na prezentaciji Izvještaja koju je organizovao TI BiH, Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, naveo je da istraživanja ukazuju da na razvoj korupcije u sportu u najvećoj mjeri utiče komercijalizacija vrhunskog sporta.

Direktor Odjela za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) Elmir Pilav obznanio je da je Disciplinska komisija saveza donijela odluku po kojoj za slučajeve korupcije i namještanja rezultata ne važi zastara, te će osobe umiješane u ovu vrstu korupcije biti prijavljene tužilaštvu i određivat će im se kazne ukoliko još uvijek obnašaju bilo kakvu funkciju u fudbalu.

„Svi sportski savezi u državi treba da javno objavljuju svoje finansijske izvještaje i na taj način doprinesu da se o sportu ne priča kao o još jednoj ‘sivoj zoni’ društva“, istakao je Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH), prenosi Anadolu Agency.