Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Sport

Varajić predsjednik žirija Izbora najboljeg sportiste BiH

23/10/2016

Žarko Varajić, velikan evropske i ex-YU košarke predsjedavat će žirijem 16. izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Svojim iskustvom, znanjem i autoritetom dat će doprinos u radu žirija koji će održati četiri sjednice, od čega prvu 1. novembra u Sarajevu, 8. novembra u Mostaru, 17. novembra u Banjoj Luci te posljednju, kada će biti donesene i konačne odluke, na dan same manifestacije 15. decembra.

Kao i svih ranijih godina partner te prestižne manifestacije je krovna bh. sportska institucija – Olimpijski komitet BiH, a tradicionalni pokrovitelj Predsjedništvo BiH.

Varajić je sa zadovoljstvom prihvatio funkciju koja ga kako kaže na svojevrstan način vraća u grad u kojem je noseći dres sarajevske Bosne od Druge lige stigao do krova Evrope.

– Mnoge značajne velike stvari se zaboravljaju, ostaju po strani, ali mi je drago da moj i naš uspjeh sa Bosnom nije izbrisan iz sjećanja što potvrđuje i poziv meni da budem ovakve manifestacije. Veoma sam i prijatno iznenađen i drago mi je da ću moći dati svoj doprinos. I ranije sam bio uključen u slične aktivnosti izbora najboljih sportista u regionu, ali mi je posebna čast i zadovoljstvo što ću ovoga puta to raditi u gradu i zemlji gdje sam postao vrhunski sportista i postigao najveće uspjehe. Upravo to mi na određeni način daje i dodatnu obavezu da sa ostalim članovima žirija prepoznamo i nagradimo najbolje, najzalužnije i promovišemo ih kroz jednu ovako značajnu manifestaciju – istakao je Varajić.

U bogatoj biografiji nekadašnjeg kapitena Bosne i jednog od najboljih krilnih igrača svih vremena, između ostalog piše i da je tokom igračke karijere od 1966. do 1984. godine sa “studentima” bio prvak Jugoslavije tri puta, osvajač dva Kupa, te igrao finale Kupa “Radivoja Koraća”. Zlatnim slovima u stranicama sportske istorije nikada neće biti obrisano osvajanje titule prvaka Evrope 1979. U finalu protiv Emersona (Vareze) postigao je 45 poena, postavivši tako rekord po broju poena postignutih u finalu Kupa evropskih šampiona (današnja Evroliga). Varajićeva generacija iste godine igrala je i finale Svjetskog klupskog prvenstva.

Neizbrisiv trag ostavio je i u reprezentativnoj košarci, a u 126 nastupa osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu, zatim zlato i bronzu na Evropskom prvenstvu. Najsjajnije odličje posjeduje i s Mediteranskih igara, odnosno dva puta s Balkanskih igara.

Završio je i Fakultet za fizičku kulturu, Višu trenersku školu – odsjek košarka i Višu školu za menadžere u sportu. Dobitnik je i brojnih društvenih priznanja među kojima je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva.

Funkcije predsjednika do sada su obavljali: Milorad Karalić, Josip Katalinski, Tomo Marić, Nađa Avdibašić – Vukadinović, Muhamed Ibrahimbegović, Elvir Bolić, Marijan Kvesić, Miroslav Ćiro Blažević, Sergej Barbarez, Svetlana Kitić, Dušan Bajević, Ivica Osim, Dragan Marković, Faruk Hadžibegić i Refik Šabanadžović.

Komentari