Tehnomanija

​Elon Musk u svemir šalje električni automobil

24/12/2017

Sedam dana nakon što je objavio da na vrhu rakete Falcon Heavy planira u svemir poslati izvorni sportski automobil Tesla Roadster, osnivač i direktor SpaceX-a, Elon Musk, objavio je i nekoliko fotografija automobila koji se priprema za lansiranje u sjedištu američke kompanije.

Seriju fotografija Musk je objavio na Instagramu, a na njima se može vidjeti kako je Roadster pričvršćen na središtu rakete zbog nosivosti tereta. Plan je da automobil bude na vrhu rakete na putanji prema orbiti Marsa, no Musk je upozorio kako postoji mogućnost da prvo lansiranje neće biti uspješno, piše Zimo.

Tesla Roadster bio je prvi električni automobil na svijetu koji je predstavljen na tržištu prije skoro deset godina, a ove je godine lansiran i novi, veći i brži Roadster.

Testni letovi novih raketa obično sadrže masovne simulatore od betona ili čeličnih blokova. To se činilo iznimno dosadnim pa smo stoga u svemir odlučili poslati nešto neobično, nešto što nas je potaknulo da osjećamo. Crveni automobil za Crven planet, napisao je Musk na svom Instagram profilu ispod fotografije izvornog Tesla Roadstera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.