Apple bi mogao završiti kao BlackBerry

Apple-Store123

Protekli mjeseci nisu bili laki za Tima Cooka i Apple koji je zabilježio pad prihoda i profita u prvom ovogodišnjem kvartalu, po prvi puta smanjena je i prodaja iPhonea, dok je na kratko vrijeme Alphabet prestigao Apple i postao najvrjednija kompanija na svijetu. Ovome treba dodati i nastavak smanjenja prodaje tableta i situaciju oko Apple Watcha koji je, prema nekim medijima, prodan u oko dvanaest miliona komada, no nikoga nije oduševio i nije pokrenuo cijelo tržište kako su neki analitičari očekivali.

Zbog ovih problema u posljednje vrijeme na mreži možemo pročitati neke pesimistične scenarije vezane uz budućnost Applea pa je tako poznati programer i poduzetnik Marco Arment na svom blogu napisao kako bi Apple mogao doživjeti sudbinu BlackBerryja, kompanije koja je sredinom prošlog desetljeća dominirala tržištem telefona, no njen pad počeo je upravo nakon predstavljanja iPhonea.

Arment kaže kako je BlackBerry radio odlične telefone, a kada se pojavio iPhone to nije bio samo bolji smartphone u odnosu na BlackBerryjeve modele (tada se kompanija još zvala Research In Motion), već je promijenio način na koji ljudi koriste telefone.

“Apple je radikalno promijenio definiciju pametnog telefona te im BlackBerry više nije mogao konkurirati”, smatra Arment dodavši kako 2007. niti jedna nova inicijativa, promjena menadžmenta ili akvizicija više nisu mogli spasiti ovu kompaniju – jednostavno je bilo prekasno.

Danas, Apple bi mogao nastradati zato što ne ulažu dovoljno resursa u razvoj umjetne inteligencije, dok su kompanije poput Amazona, Facebooka i Googlea daleko dogurali s razvojem umjetne inteligencije, glasovnih asistenata i glasovnih sučelja te vjeruju kako će upravo to biti sljedeće velike stvari koje ćemo koristiti na našim mobitelima.

“Ako su u pravu, a tu treba naglasiti riječ ako, onda sam jako zabrinut za Apple’.

Apple zaostaje za konkurencijom na ovom polju te je npr. Amazonov Echo puno bolji u razumijevanju i pretraživanju traženih pjesama, Googleovci su AI tehnologiju implementirali u Google Now i Photos te servis za pohranu fotografija može prepoznati osobe na fotografijama bez potrebe za označavanjem tih osoba na slikama.

Ekipa iz Googlea već se danas priprema za budućnost u kojoj ćemo u potpunosti promijeniti način na koji koristimo telefone, a ako se to uistinu dogodi, Apple bi zaista mogao biti u sličnim problemima u kojima se 2007. našao RIM.

Iako su neki korisnici na Twitteru komentirali kako situacija između BB-a i Applea nije ista jer Apple ima oko 200 milijardi dolara koje može potrošiti na preuzimanja kompanija koje razvijaju umjetnu inteligenciju, na Business Insideru podsjećaju na nedavni potez Microsofta koji je platio više od sedam milijardi dolara za Nokiju, da bi naknadno otpisao tu vrijednost, podijelio tisuće otkaza i odustao od Lumia pametnih telefona. Dakle, “nije dovoljno samo imati novac, već je potrebna prava vizija i strategija”.

Zanimljivo, nakon što je Arment izrazio zabrinutost za budućnost Applea, na mreži su se pojavile glasine kako ova kompanija priprema glasovnog asistenta sličnog Amazonovom modelu Echo koji bi, navodno, mogao imati i kameru koja će prepoznavati korisnike. Teško je zamisliti da bi Apple mogao doživjeti takav radikalan pad o kakvom Arment priča, no malo je tko vjerovao sredinom prošle decenije će BlackBerry i Nokia, nekadašnji najveći lideri ovog tržišta, doživjeti ovakvu sudbinu.

Ipak, za pretpostaviti je kako Tim Cook i ekipa neće napraviti takve pogreške te se pokazalo kako je on fleksibilniji i prilagodljiviji tržištu od tvrdoglavog Stevea Jobsa tako da je predstavio manji tablet (za kojeg je Jobs rekao kako ga neće nikada napraviti), veći iPhone te je predstavio i stylus za iPad Pro (Jobs je ismijavao takve styluse).