Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apple razvija dodatne sigurnosne mjere na uređajima

apple

Inžinjeri tehnološkog diva Applea počeli su razvijati mjere koje će dodatno osigurati uređaje te kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi list “New York Times”, Apple koji je odbio zahtjev Federalnog istražnog biroa (FBI) za otključavanjem telefona napadača iz San Bernardina Syeda Farooka i njegove supruge, koji su u decembru prošle godine usmrtili 14 osoba, odlučio je dodatno osigurati svoje iPhonae.

“New York Times” piše da su neimenovani izvori bliski sigurnosnim ekspertima i osobama u Appleu kazali kako će nove sigurnosne postavke pripadnicima sigurnosnih snaga dodatno otežati posao.

Ukoliko FBI i dobije šifru telefona napadača, nove sigurnosne mjere će biti tehnološki izazov za mnoge.

Benjamin Wittes s Instituta Brookings smatra da će “rat” između Applea i FBI-a biti nastavljen sve dok se Kongres ne uključi i odluči kako riješiti situaciju.

Kompanije koje pružaju operaterske usluge u SAD-u, ukoliko je to potrebno, moraju sarađivati s pripadnicima sigurnosnih snaga i s njima dijeliti informacije koje imaju. Međutim, taj zakon ne obuhvata Apple i Google.

Čelnik Applea Tom Cook je ranije izjavio da je kompanija spremna da pomogne istražiteljima Federalnog biroa (FBI), ali da bi obaranje šifri na iPhoneu ubojice Farooka bio preopasan potez s nesagledivim posljedicama po kompaniju i sigurnost podataka svih korisnika Appleovih uređaja.

Farrok i njegova supruga Tashfeen Malik su identificirani kao napadači koji su u decembarskom terorističkom napadu u San Bernandinu ubili 14 osoba. U okviru istrage FBI ne može otključati Farookov telefon jer je zaštićen šiframa koje nudi Appleov software. Napadači su ubijeni u operaciji američke policije, a podaci sa njihovih telefona bi mogli biti ključni za istragu o njihovoj povezanosti s terorističkim ogranizacijama.