Tehnomanija

Apple u San Francisku predstavio najveći iPad

09/09/2015

Stigao je i taj trenutak koji su ljubitelji Applea sa nestrpljenjem očekivali – Tim Cook, na konferenciji u San Francisku, predstavio je nove Apple uređaje.

Bez prevelikog uvoda izršni direktor prvo je predstavio unapređeni Apple Watch, pa najnoviji model iPada, koji nosi naziv Pro, a zatim i iPen. Najveću inovaciju vodeći ljudi američke kompanije ostavili su za kraj – kada su predstavili dugoočekivani Apple televizor nove generacije.

Novi uređaj će pokretati najnoviji A9X čip, koji je prema istraživanjima 1,8 puta brži od svog mlađeg brata.

Novi ekran će omogućiti prikaz kompletne tastature, imat će i mogućnost koju pruža iOS 9, a koja je bila dostupna na iPadu Air 2, da korisniku omogući dijeljenje ekrana. Sâm ekran posjeduje "ekstremno" visoku rezoluciju, sa 5.6 miliona piksela – što je jače nego na 15-inčnom Mackbook Pro laptopu, sa Retina desplejom.

iPen – kreativnost i preciznost za 99 dolara

Da bi rukovanje tabletom bilo lakše uz njega će se nuditi i olovka, pod nazivom Stylus. Ona je produkt posljednje ere naprednih tehnologija, koje će kreativcima omogućiti potpunu preciznost i slobodu pokreta.

Dobro je rješenje što se u njoj nalazi Lightning konektor preko kojeg će se olovka puniti. Loša stvar odnosi se na cijenu, jer će se olovka naplaćivati 99 dolara.

Apple TV – novi interface, daljiski, tvOS...

U Appleu su osvježili i Apple TV koji sada dolazi s novim interfejsom, pametnijim daljinskim upravljačem i lakšim pretraživanjem sadržaja uz pomoć Siri. Ona će slušati šta tražite, a na pregledu emisija prikazat će i u kojim je sve aplikacijama dostupna emisija koju tražite (iTunes, Netflix, Hulu...). Ovaj operativni sistem se temelji na bazičnom iOS sistemu, ali je namenjen isključivo televizorima, a u Appleu očekuju da će se 11 miliona developera uključiti u izradu novih aplikacija ili igara za ovu platformu.

Pored glasovne pretrage, Apple je predstavio i novi, unaprijeđeni fizički upravljač za televizor. Daljinski upravljač ima touch površinu za lakšu navigaciju kroz korisnički interface uređaja, a spomenuti interfejs podsjeća na raniji meni sistem, ali je osvježen i slaže se sa modernim iOS uređajima.

Apple novi softver naziva tvOS – i u potpunosti je prilagođen dnevnoj sobi.

6S i 6S Plus – totalno novi iPhone

Na samom kraju predstavljanja Apple uređaja, prikazani su novi modeli iPhona, 6S i 6S Plus.

“iPhone 6 je najpopularniji iPhone ikada“, izjavio je Cook i dodao da je uzbuđen što će predstaviti najnovije modele.

Dijagonale ekrana ostale su iste – 4,7 inča, kod manjeg, i 5,5 inča kod većeg modela,

Istaknuto je da je aluminijum koji je korišten u izradi ovih telefona nova vrsta aluminijuma koja se koristi u avioindustriji.

Novi modeli iPhonea imaju A9 čip koji je 70 posto brži, a nova iSight kamera ima 12 megapiksela.

Na iPhoneu će prvi put biti moguće snimati video 4K rezolucije, a prednja kamera za pravljenje selfija sada ima pet megapiksela.

Predstavljena je i nova funkcija Live Photos koja omogućava svojevrsno "oživljavanje" fotografija 3D pritiskom na neke njihove delove pri čemu se one pomjeraju ili se uključuje zvuk zahvaljujući snimljenim GIF animacijama.

Cijena iPhonea 6S za američko tržište iznosit će 199 dolara (16 GB), 299 dolara (64 GB) i 399 dolara (128 GB). iPhone 6S Plus biće skuplji za 100 dolara u svakoj verziji.

Naručivanje kreće 12. a isporuke 25. septembra.

// ]]>

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.