Tehnomanija

Apple Watch dominira tržištem pametnih satova

26/07/2015

Tržište pametnih satova moglo bi, ako se trendovi nastave, zaista uskoro postati mainstream. Nedavno je takvu procjenu budućeg razvoja nosive tehnologije dao šef Pebblea Eric Migicovsky, koji kaže da za koju godinu ljudi neće moći živjeti bez svojih digitalnih asistenata na ruci.

Apple, kao nedvosmisleno najveći proizvođač na tom tržištu, i dalje dobro skriva podatke o prodaji svog pametnog sata, pa podatke o Apple Watch-u u finansijskim izveštajima prikazuje u rubrici “ostalo”, zajedno sa iPod-ima.

Uprkos tome, neke naznake se mogu iščitati, pa je iz nekih izjava Apple-ovog šefa finansija Luce Maestrija moguće zaključiti da je ukupni prihod od tog proizvoda u prva tri mjeseca premašio milijardu dolara.

Uzevši u obzir sve ove pokazatelje, kompanija Strategy Analytics objavila je procjenu prema kojoj je Apple prodao oko 4 miliona komada svog sata, dok su ostali proizvođači – svi zajedno – prodali tek oko 1,3 miliona. To bi značilo da Apple drži 75,5% tržišta pametnih satova u svijetu, i to samo tri mjeseca nakon pojave Apple Watch-a. Na drugom je mjestu Samsung sa procijenjenom 10 puta manjom prodajom, odnosno 7,5% udjela na svjetskom tržištu, prenose Itvesti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.