Tehnomanija

Tehnologijom protiv pandemije

Hoće li NBA košarkaši igrati s pametnim prstenima za otkrivanje ranih simptoma Covida-19?

20/06/2020

Pametni prsteni otporni su na vodu, izrađeni su sa stilom i, što je najvažnije, mogli bi spasiti živote igrača na terenu. Njihova upotreba trebala bi biti na dobrovoljnoj bazi

Nakon dugih mjeseci pauze sportska se događanja polako vraćaju u normalu. Dok se u NBA pregovara o ponovnom pokretanju sezone 30. jula u Disney Worldu kraj Orlanda, detalji o tome kako bi to moglo izgledati tu i tamo procure u javnost.

Jedna od novosti, prilagođenih vremenima “nove normalnosti” je i korištenje pametnih prstena Oura koji, kažu, mogu pomoći u ranom otkrivanju simptoma zaraze novim koronavirusa, piše Interesting Engineering.

Ne samo da izgledaju kul, Oura prsteni se od drugih razlikuju onime što se krije unutra. Prema studiji Instituta za neuroznanost Sveučilišta Zapadna Virdžinija, kombinacija fizioloških podataka, snimljenih pomoću senzora u prstenu, i njegove digitalne platforme, navodno uočava rane simptome Covida-19 tri dana unaprijed, i to s 90-postotnom sigurnošću.

Izrađen od titana, prsten Oura druge generacije otporan je na vodu, ovisno o veličini teži samo četiri do šest grama i uz jedno punjenje može trajati do sedam dana. Dovoljno je 80 minuta da se njegove induktivne pločice bežično napune do kraja.

Ovi prsteni ponašaju se poput fitnes traka ili navlaka koje se nose na zglobovima ili oko prsa. Ne smetaju pa se bez problema mogu nositi 24 sata dnevno, a u sebi pohranjuju podatke unazad šest sedmica. Studija je testirala mogućnosti prstena na 600 zdravstvenih radnika, a sad se širi na više hiljade sudionika.

Košarkaši će prstene nositi na dobrovoljnoj bazi. Štoviše, tvrdi ESPN, čak i kad ih budu nosili, drugi ljudi iz ekipe neće imati pristup njihovim podacima, osim ako se njihova zdravstvena situacija ne zakomplicira.

Što će na kraju od svega biti, i koliko će košarkaša igrati s ovim prstenom na ruci, saznat će se u danima koji slijede.

Komentari

Autor: tportal.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.