Internet

Istraživanje

Ako imate neku od ovih šifri na društvenim mrežama, odmah ih promijenite

24/04/2019

Istraživači su analizirali sve kompromitovane naloge kako bi utvrdili koje se to riječi, fraze i nizovi najčešće pojavljuju u lozinkama

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost utvrdio je da korisnici na svojim internet nalozima najčešće kao lozinku koriste niz brojeva 123456, što je ujedno i kod koji je najlakše otkriti.

Čak i kada se radi o nalogu elektronske pošte koji se ne koristi ili nije važan, napadaču može biti zlata vrijedan. Zahvaljujući informacijama sa tog naloga, hakeri mogu da otkriju šifre ostalih naloga i mogu da ih zloupotrebe.

Cilj studije koju je preduzeo britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost upravo je bio podizanje svijesti i edukacija korisnika kako da što bolje zaštite svoje lične podatke, piše Guardian.

Istraživači su analizirali sve kompromitovane naloge kako bi utvrdili koje se to riječi, fraze i nizovi najčešće pojavljuju u lozinkama.

Na vrhu liste našao se niz 123456 koji pronađen u 23 miliona lozinki. Na drugom mjestu bio je niz 123456789, koji nije ništa teže dešifrovati. U prvih pet na listi našli su se i “qwerty” (prvih šest tipki na tastaturi), “password” i 1111111.

Britanci često koriste i imena svojih omiljenih fudbalskih klubova, tako da su se na prva dva mjesta našli Liverpul i Chelsea. Od muzičara na prvom mestu liste se našao pop-rock bend “Blink-182”, a najčešća imena su Ashley, Michelle, Daniel, Jessica i Charlie.

Direktor Nacionalnog centra, dr. Jan Levi naglašava da ljudi koji koriste uobičajene fraze i poznate riječi i imena kao lozinke dovode sebe u opasnost da im one budu hakovane.

“Niko ne bi trebao da svoje važne i osjetljive podatke štiti lozinkama koje svako može da pogodi, kao što je vlastito ime, lokalni fudbalski klub ili omiljeni bend”, kaže Levi.

Stručnjak za bezbjednost, Troj Hant, koji održava bazu kompromitovanih naloga, napominje da je odabir dobre lozinke najveća zaštita koju sebi možemo obezbijediti na internetu.

Istraživači se nadaju da će objavljivanjem najčešćih lozinki natjerati korisnike da se malo zamisle i potrude u sastavljanju svojih fraza za zaštitu podataka na internetu.

Preporučuju da je najbolje odabrati tri nasumične, ali lako pamtljive riječi i iskombinovati ih kako bismo napravili što jaču lozinku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.