Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

Ako vam lozinka sadrži jednu od ovih riječi, promijenite je

instagram-sifra

Dojo, londonska kompanija koja se bavi poslovanjem sa karticama, analizirala je 100.000 probijenih lozinki prema podacima Nacionalnog centra za cyber sigurnost (NCSC) britanske vlade

Kako se zaštititi od opasnosti na internetu?

Za početak, korištenjem sigurnih lozinki. Daily Mail piše da je novo istraživanje pokazalo da je većini ljudi još uvijek mrsko da smišljaju sigurnije lozinke, uprkos tome što su mnogi od njih bili žrtve hakerskih napada.

Dojo, londonska kompanija koja se bavi poslovanjem sa karticama, analizirala je 100.000 probijenih lozinki prema podacima Nacionalnog centra za cyber sigurnost (NCSC) britanske vlade.

Utvrđeno je da su “123456”, “qwerty” i “password” bile najčešće hakovane lozinke. “Ove sekvence se veoma lako pamte i prevazilaze jezike i kulture, što ih čini veoma popularnim izborom lozinki u čitavom svijetu”, kažu iz Doja.

Utvrđeno je i da su imena kućnih ljubimaca ili simpatični izrazi poput “ljubav”, “beba” i “anđeo”, među najčešće hakovanim lozinkama. Na listi su se našle još lozinke koje uključuju nazive životinja, boje ili psovke.

Stručnjaci pozivaju na korištenje komplikovanijih lozinki, s jedinstvenim kombinacijama slova i brojeva, uz korištenje autentifikacije u dva koraka (2FA). 2FA zahtijeva od korisnika da uz lozinku daju dodatnu informaciju, kao što je, na primjer, kod poslat putem tekstualne poruke.

Ovo je, prema podacima britanskog centra za cyber sigurnost, 20 najčešće hakovanih lozinki prema kategorijama:

1. Imena kućnih ljubimaca/simpatični izrazi ili izrazi ljubavi
2. Imena
3. Životinje
4. Emocije
5. Hrana
6. Boje
7. Psovke
8. Uopštene radnje
9. Članovi porodice
10. Marke automobila
11. Gradovi
12. Nazivi raznih brendova
13. Zemlje
14. Sport
15. Religije
16. Hobiji
17. Vremenski uslovi
18. Pića
19. Nazivi platformi društvenih mreža
20. Horoskopski znakovi