Android uskoro prestiže Windows

BlueStack

StatCounter objavio je zanimljive podatke vezane uz operativni sistem uređaja preko kojih idemo na internet. Naime za navedenu radnju sve više koristimo uređaje sa Androidom, a sve manje uređaje s Windowsima.

Podaci se odnose na petogodišnje razdoblje od februara 2012. pa sve do februara ove, 2017. godine. Prije pet godina apsolutni “kralj” surfovanja bio je Windows OS (82%), kojemu je 2012. započeo trend laganog opadanja, a koji traje i danas.

S druge strane medalje, nalazi se Android OS, koji se za pristup internetu 2012. godine koristio tek u 2,2% slučajeva. Popularizacijom telefona i tableta sve manje imamo potrebe sjedati ispred laptop ili desktop računara kada želimo da provjerimo nešto na internetu, sve to možemo i na telefonu, u hodu.

Zahvaljujući tome, udio pretraživanja interneta preko Windowsa se do februara 2017. godine smanjio na 38,6%, dok se do istog razdoblja udio Androida povećao na 37,4%. Ako se ovakav trend nastavi i dalje, već sljedeće godine bi Android mogao i da prestigne Windows.