Internet

Aplikacija koja prikazuje Wi-Fi signale oko vas

30/08/2015

Svi želimo imati dobar Wi-Fi signal, ali često nismo svjesni koliko to signala ima oko nas. Na naseljenim područjima nalazi se hrpa baznih telekomunikacijskih stanica, wireless rutera pa čak i satelitskih signala. Ako se šetate po gradu i uključite pretragu Wi-Fi mreža dobra je vjerovatnost da ćete imati više izlistanih mreža.

No, još boljem zornom prikazu i dokazu koliko smo postali umreženo digitalno društvo svjedoči nova iPad aplikacija Arhitecture of Radio koja vizualizira signale koji se preklapaju svuda oko nas.

Ova aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica koristeći OpenCellID, te može mapirati Wi-Fi routere koji se nalaze u blizini. Također, može predvidjeti i prelete satelita nad datim područjem.

Svi ti podaci se potom vizualno prikazuju i dobivamo sliku kako signali pulsiraju kad uđu u domet aplikacije. To je pravi ples ispremiješanih jačih ili slabijih signala.

Dojam je i zadivljujuć i pomalo zastrašujući. No, definitivno i podsjetnik koliko se digitalni svijet integrirao u naš fizički svijet.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.