Internet

"UBS"

ChatGPT je najbrža rastuća aplikacija ikada

03/02/2023

Microsoft, koji je već bio investitor u OpenAI, nedavno je uložio dodatnih 10 milijardi dolara u kompaniju

Chatbot ChatGPT, kalifornijske kompanije OpenAI koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, najbrže je rastuća aplikacija u istoriji.

Prema studiji UBS-a, ChatGPT imao je 13 miliona jedinstvenih posjetitelja dnevno u januaru, što je više nego dvostruko više od broja posjetitelja u decembru. ChatGPT postoji oko dva mjeseca, a već ima 100 miliona korisnika mjesečno, zaključak je studije.

Studija, koja se poziva na podatke analitičke kompanije Similarweb, pozicionira ChatGPT u odnosu na druge brzorastuće aplikacije kao što su TikTok i Instagram. Za usporedbu, trebalo je devet mjeseci da TikTok dosegne 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno, dok je Instagramu trebalo dvije i po godine.

“U 20 godina praćenja internetskog prostora ne možemo se sjetiti bržeg rasta među potrošačkim internetskim aplikacijama”, napisali su analitičari UBS-a u studiji.

Izvještaj dolazi samo dan nakon što je OpenAI lansirao ChatGPT Plus, koji je plaćena verzija chatbota. Košta 20 dolara mjesečno, a korisnicima nudi pristup ChatGPT-ju tokom razdoblja najvećeg korištenja, brže vrijeme odgovora i prioritetan pristup novim značajkama.

ChatGPT je postao veoma popularan gotovo odmah nakon lansiranja, a korisnici su ga upotrebljavali za široku paletu zadataka, od pisanja pjesama, preko varanja u esejima na fakultetu, do toga da bot piše kod za malware.

Microsoft, koji je već bio investitor u OpenAI, nedavno je uložio dodatnih 10 milijardi dolara u kompaniju, a navodno radi na integraciji ChatGPT-ja u neke od svojih usluga, uključujući Bing. ChatGPT je također privukao pažnju Googlea, za koji se tvrdi da razvija nekoliko vlastitih AI alata za javnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.