Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cyber napadi na bolnice u svijetu izvedeni virusom NSA?

NSA

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procurili cyber virus američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), tvrdi portal “Politico” u svom američkom izdanju.

I AFP navodi da su sigurnosni eksperti u petak izrazili zabrinutost zbog talasa cyber napada koji se brzo širi po svijetu, a u kojem je, izgleda, upotrebljen virus razotkriven u dokumentima koji su procurili iz NSA-e.

U Španiji je tim za hitan kompjuterski odgovor saopćio da je napad izmijenjena verzija virusa “WannaCry”, koja je bila sadržana u aprilskom online materijalu grupe koja sebe naziva “Shadow Brokers” (Posrednici iz senke), a koja je objavila ono za šta tvrdi da su podaci NSA-e, prenosi Politico.

Britanske bolnice bile su ranije u petak primorane da preusmjeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći zbog cyber napada izvedenog na cijeloj teritoriji zemlje uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup.

AP je prenio navode “NHS Digital”, koji se brine o sajber sigurnosti bolnica, da je napad izveden “softverom za traženje otkupa” pod nazivom “Wanna Decryptor” koji zaključava kompjuter i drži ga kao “taoca” dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u petak da nisu samo britanske bolnice bile meta hakerskog napada, već da je riječ o međunarodnom cyber napadu koji je ugrozio više zemalja i organizacija.

– Znamo da je izvjestan broj organizacija Nacionalne zdravstvne službe (NHS) prijavio da su pretrpio napad čiji počinioci traže otkup, ali nemamo dokaze da su pri tom ugroženi podaci o bilo kom pacijentu – rekla je May, prenosi agencija Reuters.

Španska telekomunikaciona kompanija Telefonica i još nekoliko domaćih kompanija našlo se u petak na udaru cyber napada, saoćila je vlada u Madridu.

Špansko ministarstvo energetike je potvrdilo “više sajber napada usmjerenih na španske kompanije”, dodajući da su napadači koristili malver koji blokira pristup datotekama sve dok se ne plati “otkup”.

Slični hakerski napadi prijavlji su i u Rumuniji, dok su lokalne vlasti u Švedskoj saopćile da je i njihovih 70 kompanija “zaražene” virusom nakon što su u petak pretrpjele cyber napad, pri čemu se kompjuteri sami gase i restartuju s porukom da su fajlovi šifrovani i da se traži uplata novca kako bi se omogućio pristup.

U međuvremenu, policijski izvori rekli su u petak za Tass da rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije registrovalo hakerske napade na svoje kompjuterske sisteme, mada je moskovski odsjek Minstarstva na svom sajtu objavio “izvinjenje korisnicima zbog mogućih problema usljed radova na tehničkom održavanju”.