Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Applea u akcija protiv “lažnih vijesti”

tim cook

Direktora Applea Tim Cook zatražio je od tehnoloških industrija da poduzmu akcije protiv ‘lažnih vijesti’ koje štete web stranicama, prenosi AP.

– Treba poduzeti masivnu kampanju. Moramo razmišljati o tome kroz svaki oblik demografije – kazao je Cook.

Govoreći za The Daily Telegraph, Cook je kazao da sve tehnološke kompanije trebaju kreirati neke alate koji će im pomoći u smanjenju obima lažnih vijesti.

Direktori drugih tehnoloških kompanija, poput Marka Zuckenberga, vlasnika i osnivača društvene mreže Facebook, razgovarali su o ovom problemu u posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, Cookovi komentari su bili dosta iskreniji.

Prema intervjuu za Telegraph, direktor Applea je istakao da izmišljene priče i lažne vijesti ubijaju ljudske misli, dodajući da su lažne vijesti pošast koja je veliki problem u svijetu.

Termin ‘lažne vijesti’ nastao je kako bi opisao online priče koje su stvorene s ciljem obmane čitaoca. Ove priče se često dijele na Facebooku i drugim društvenim mrežama, a koje kreatoru priče donose profit. Često su ove priče i propaganda koja se koristi za političke svrhe.

Navedene vrste priča privukle su pažnju širom svijeta prije i nakon izbora u Sjedinjenim Državama. Izmišljene priče sa naslovima tipa ‘Papa Franjo šokirao svijet, podržao Donalda Trumpa za predsjednika’ imale su milione pregleda.

Nekada je teško web korisnicima odrediti razliku između legitimnih izvora vijesti i onih lažnih.

– Previše nas se nalazi u kategoriji koja se samo žali i koja nije otkrila šta treba uraditi – dodao je Cook.