Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SALVADOR

Država koja je prihvatila bitcoin kao valutu mogla bi bankrotirati

bukele ss

Problem je očit – cijena previše varira, a njen oštar pad ozbiljno narušava finansijsku stabilnost Salvadora

Bitcoin i ostale kriptovalute još se nisu oporavili od nedavnog kraha, a čini se da bi zbog toga mogla bankrotirati jedina država na svijetu koja je potpuno legalizirala kriptovalute kao sredstvo plaćanja – Salvador.

Prošlog septembra salvadorski predsjednik Nayib Bukele najavio je da će ta zemlja biti prva koja će prihvatiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, uz američki dolar. Salvador od 2001. nema nacionalnu valutu i umjesto nje je koristio dolar. Prelaskom na bitcoin, to je postala neslužbena nacionalna valuta iako stanovnici u svakodnevnom životu i dalje preferiraju američki dolar.

Procjenjuje se da država posjeduje 2.301 bitcoin, što je po trenutnim cijenama oko 70 miliona dolara. No, po cijenama od prošlog mjeseca to bi bilo oko 92 miliona dolara, po cijenama iz decembra 2021. oko 115 miliona dolara, a po cijenama iz novembra prošle godine, kad je bitcoin vrijedio najviše u istoriji, i do 156 miliona dolara.

Problem je očit – cijena previše varira, a njen oštar pad ozbiljno narušava finansijsku stabilnost Salvadora. Predsjednik Bukele ipak ne odustaje pa je nedavno objavio na Twitteru da je Salvador kupio 500 bitcoina po cijeni od 30.744 dolara.

Od tada je cijena pala još više (u trenutku pisanja ovog teksta je oko 28.800 dolara) pa je i po toj transakciji Salvador u minusu, za sada. Ukupno je za tu transakciju potrošeno 15.37 miliona dolara, a ti bitcoini sada vrijede oko 14.40 miliona dolara.