Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kriptovaluta

Elon Muskov SpaceX na Mjesec šalje satelit plaćen Dogecoinom

“Ovo će postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu”

Američka kompanija SpaceX lansirat će 2022. godine u Mjesečevu orbitu satelit koji je u cijelosti plaćen kriptovalutom Dogecoin, objavio je na Twitteru šef te firme, Elon Musk.

“Sljedeće godine SpaceX će prema Mjesecu lansirati satelit Doge-1, plaćen kriptovalutom Dogecoin”, napisao je Musk.

Na internetskoj stranici kanadske kompanije Geometric Energy Corporation (GEC), koja je vlasnik satelita, napominje se da će on biti lansiran u prvom kvartalu 2022. pomoću rakete nosača Falcon 9.

Uz pomoć senzora i kamera prikupljat će podatke o Mjesecu. Kompanija će poslati satelit pomoću komercijalnog programa za lansiranje svemirskih letjelica koji nudi SpaceX. Iznos posla nije objavljen.

“Ovo će postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu”

“Upotrebom Dogeciona u ugovoru ovakvih razmjera Geometric Energy Corporation i SpaceX učvrstili su Dogecoin kao valutu za lunarno svemirsko poslovanje”, navodi se u saopćenju GEC-a.

“Ova će misija pokazati primjenu kriptovaluta izvan Zemljine orbite i postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu”, rekao je potpredsjednik SpaceX-a za komercijalne operacije Tom Ochinero.

Musk je početkom aprila tvitao da će SpaceX “poslati Dogecoin na Mjesec”, no nije objasnio na šta je tačno mislio. Nakon njegove najave vrijednost kriptovalute porasla je za 30%. U nedjelju, usred vijesti o slanju satelita koji se plaća Dogecoinom, valuta je porasla na 0.58 dolara po jedinici, u odnosu na 0.50 dolara prethodne večeri.