Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Facebook će pratiti gdje idemo i putem Instagrama?

social-media-phone

Jedna je korisnica Instagrama uočila postavku koja Facebooku omogućava korištenje Instagrama za prikupljanje podataka o historiji lokacija iz korisničkih mobitela

Nakon naglog odlaska osnivača Instagrama pojavili su se izvještaji u kojima se tvrdilo kako nisu bili sretni što se taj popularan servis za fotografije vidi kao jednu od Facebookovih aplikacija, ne kao zasebnu platformu.

Stigla je, čini se, potvrda kako je nakon njihovog odlaska integriranje Instagrama s Facebookom krenulo punom parom. Jedna je korisnica Instagrama, Jane Manchun Wong, uočila postavku koja Facebooku omogućava korištenje Instagrama za prikupljanje podataka o historiji lokacija iz korisničkih mobitela. Opcija je bila po početnim postavkama isključena.

Iz Facebooka su Tech Crunchu rekli kako Instagram trenutno ne pohranjuje historiju lokacija te kako će korisnike obavijestiti ukoliko dođe do promjena postavki vezanih uz lokaciju. Zasad samo testiraju i isprobavaju.

Google radi nešto slično s aplikacijom Maps na Androidima, dok Foursquareov poslovni model u potpunosti na tome počiva.

Na neki način Instagram se time vratio svojim korijenima. Naime, prve je korake napravio kao aplikacija za dijeljenje lokacije Burbn. Podaci prikupljeni Burbnom pokazali su kako ljudi više nnego išta drugo vole dijeliti fotografije, pa su autori aplikacije odlučili to iskoristiti, piše Engadget.