Facebook najavio velike novitete: Postaje konkurencija Tinderu?

zuckerberg

Dijelom zbog GDPR-a, a dijelom zbog problema s privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu, Facebook u posljednje vrijeme posvećuje puno više pažnje sigurnosti i privatnosti korisnika. Jedan od nadolazećih noviteta, kojeg će sigurno pozdraviti većina korisnika ove mreže, jest i mogućnost brisanja historije aktivnosti na internetskim stranicama i aplikacijama koje je Facebook do sada pohranjivao i povezivao s korisnicima.

Internetske stranice i aplikacije putem Like tipke ili analitike ovoj kompaniji šalju informacije o aktivnostima korisnika kako bi na temelju njih prikazivali sadržaj i oglase koji bi ih mogli zanimati, ali i kako bi poboljšali cjelokupno iskustvo korištenja ove mreže. Uskoro će korisnici te podatke moći izbrisati te isključiti opciju Facebookovog prikupljana tih informacija.

Iako će Facebook i dalje koristiti analitiku vezanu uz posjete internetskim stranicama i korištenje aplikacija, ona više neće biti povezana uz konkretan identitet korisnika – npr. developeri na temelju te analitike mogu dobiti informacije poput koriste li njihovu aplikaciju više žene ili muškarci i slično.

Trebat će nekoliko mjeseci dok razvijemo ovu opciju, poručila je direktorica zadužena za privatnost Erin Egan u ovoj kompaniji te je napomenula kako će surađivati s regulatornim tijelima, političarima i zagovornicima privatnosti kako bi i od njih saznali vrijedne savjete o načinima implementacije nove opcije.

Upravo je ovo primjer kontrole kakvu mislimo da bi trebali imati, putem svoje stranice na Facebooku korisnicima je poručio Mark Zuckerberg.

Facebook ulazi na novo tržište – dating!

Još jedna velika novost jest ulazak na dating tržište, odnosno putem ove mreže korisnici će moći tražiti potencijalne partnere, čime ova mreža postaje konkurencija Tinderu. Korisnici će na Facebooku tako uskoro moći napraviti novi profil samo za upoznavanje, a taj profil neće biti vidljiv njihovim prijateljima, niti će im se prikazivati kao prijedlog za upoznavanje.

Također, neće se prikazivati niti drugim korisnicima Facebooka koji ne koriste ovu opciju za upoznavanje niti će biti vidljiv u News feedu.

S obzirom na brojne probleme s privatnosti, Zuckerberg je napomenuo kako su ovu opciju napravili vodeći od samog početka razvoja brigu o privatnosti i sigurnosti.

Facebook će korisnicima predlagati potencijalne osobe za upoznavanje na temelju brojnih informacija koje ima o njima – npr. na temelju zajednički interesa, zajedničkih prijatelja i brojnih drugih podataka.

Oni koji aktiviraju ovu opciju moći će pretraživati događaje i grupe sa svojim interesima na ovoj mreži te će moći otključati svoj profil koji će onda biti vidljiv drugim korisnicima koje zanimaju isti događaji i imaju slične interese. Također, moći će pretraživati i druge profile otvorene za upoznavanje, a ako osobe “kliknu”, moći će započeti razgovor u posebnom inboxu koji je odvojen od Messengera i WhatsAppa te će na početku moći slati samo tekstualne poruke.

Zuckerberg je rekao kako je ova opcija namijenjena za stvaranje pravih i dugoročnih veza, a ne samo za kratkotrajne avanture te je direktan udar na Tinder – nakon njene objave dionice Match Groupa, kompanije vlasnika Tindera, pale za čak 22 posto.

Više o ostalim stvarima koje je Facebook jučer predstavio – poput opcija grupnih video poziva na Instagramu i WhatsAppu i nove verzije Oculusa čija cijena iznosi 199 dolara pogledajte u priloženom videozapisu.