Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Facebook napravio Messenger za djecu, doktori zabrinuti

facebook_messenger_kids

Društvena mreža Facebook predstavila je aplikaciju Messenger Kids koja služi za dopisivanje djeci mlađoj od 13 godina, a neki od korisnika imaju po 6 godina, piše New York Times.

Kompanija tako želi povećati svoj uticaj i na mlađu djecu kako bi ih od malih nogu navikli na društvene mreže, a djeca moraju imati dopuštenje svojih roditelja kako bi pristupili korištenju Messengera.

Kreiranjem ove aplikacije Facebook je potakao debatu o tome da li su djeca prerano izložena virtuelnom svijetu. Nedavno su se debati priključili i doktori i stručnjaci za mentalno zdravlje djece koji apeluju na Facebook da ugasi platformu.

Eksperti pedijatrije kažu kako djeca imaju bujnu maštu i ne mogu razlikovati realnost od fantazije, pa tako ne mogu pojmiti posljedice pisane komunikacije. Takođe, koncept privatnosti za djecu uzrasta od 6 godina, a i onu stariju, još uvijek je nepoznanica.

Kampanja za djetinjstvo bez komercijalnog uticaja poslala je pismo Facebooku kako bi spriječili izrabljivanje djece nespremne za društvene mreže. Već su uspješno odgovorili aplikacije poput planetarno popularne igre Pokemon Go da ukinu marketinške trikove koji su mamili djecu u fast food restorane.

Facebook se brani činjenicom kako aplikacija nema oglasa, i obećavaju sigurno komuniciranje djece zbog stalnog nadzora roditelja.