novi zeland

Facebook pred izbore uklonio stranicu političke stranke zbog lažnih tvrdnji o koroni

thumbs_b_c_a4a9d05f95afc18ce8c705de61d7deca

Stranka “Naprijed Novi Zeland“ u četvrtak je uputila saopćenje u kojem je optužila Facebook za miješanje u izbore u toj zemlji

Facebook, društveni medij uklonio je stranicu političke stranke na Novom Zelandu uoči općih izbora u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stranka “Naprijed Novi Zeland“ u četvrtak je uputila saopćenje u kojem je optužila Facebook za miješanje u izbore u toj zemlji.

“Odluka Facebooka da ukloni stranicu registrirane političke partije na Novom Zelandu, dva dana prije izbora, nije ništa drugo nego miješanje u izbore“, kazao je Jami-Lee Ross, jedan od čelnika stranke.

Stranica je uklonjena u četvrtak dok je stranka uživo prenosila događaj Billyja Te Kahike, jednog od čelnika stranke.

Ross je kazao da mu je 30 minuta prije uklanjanja stranice novinar prenio da će stranačka stranica biti izbrisana.

“Ovo je zaista ciničan primjer miješanja društvenih medija u američkom vlasništvu u naše izbore“, rekao je Ross.

Međutim, predstavnik Facebooka saopćio je da ova društvena mreža ne dopušta nikome da dijeli pogrešne i lažne informacije na njihovim platformama o COVID-19 koje bi mogle dovesti do neposredne fizičke štete.

“Imamo jasne politike protiv ove vrste sadržaja i provodit ćemo ih bez obzira na nečiju političku poziciju ili stranačku pripadnost. Uklonili smo Facebook stranicu Stranke Naprijed Novi Zeland zbog opetovanih kršenja ovih pravila”, dodao je.

Ross smatra da je njegova stranka “hrabro propitivala pristup Vlade prema pandemiji COVID-19, dijeleći stavove i savjete međunarodnih naučnika”.

Pozivajući na istragu navodnog miješanja Facebooka u izbore, iz ove stranke su još kazali: “Ako Facebook želi prihode od oglašavanja od Novozelanđana, onda mora omogućiti slobodu govora u našoj zemlji”.

Napore Novog Zelanda u borbi protiv COVID-19 prepoznali su mnogi nakon što je ta zemlja uspjela suzbiti širenje pandemije.

U toj zemlji je dosad zabilježeno ukupno 1.876 slučajeva koronavirusa, uključujući 25 smrtnih slučajeva i preko 1.800 oporavljenih. Zdravstvene vlasti provele su dosad preko milion testiranja.