Facebook ukida lozinke za prijavljivanje

facebook

Facebook je, tokom svoje godišnje konferencije za razvojne programere – F8, predstavio servis koji se smatra prelaznim rješenjem koje će vremenom omogućiti potpuno uklanjanje lozinki.

Servis Delegated Account Recovery, trenutno u zatvorenoj beta fazi razvoja, osmišljen je da bi omogućio zamjenu lozinke za pristup raznim servisima online korisničkim imenom i lozinkom koje koristite za pristup Facebooku. Tačnije, Facebook bi trebalo da zamijeni mail i telefonski broj prilikom potvrđivanja identiteta dvostepenom provjerom.

U Facebooku su uvereni da je takav pristup sigurniji od resetovanja lozinke mailom i stabilniji od korištenja telefonskog broja, kao i da je pogodan za ljude koji tek počinju da koriste internet i imaju korisnički nalog na Facebooku, ali ne i mail adresu ili broj telefona.

Kako neko može da se registruje na Facebooku bez maila ili broja telefona, nisu otkrili.

Delegated Account Recovery bi tako mogao da zna kad ga koristite za pristup e-bankarstvu, ali ne bi preuzimao podatke vezane uz vaš bankovni račun.

Da bi se smanjila mogućnost zloupotrebe, biće postavljene mjere zaštite poput ograničenja broja servisa kojima možete da obnovite pristup odjednom, kao i alarmi u slučaju sumnjivih aktivnosti.

Razvojni programeri trenutno se moraju da se prijave kako bi mogli da koriste novi alat, ali u Facebooku planiraju da to bude softver otvorenog koda. Facebookovo rješenje je tek jedno u nizu nastojanja za uklanjanjanjem lozinki u radu sa kompjuterima i pametnim telefonima, kojima trenutno dominiraju biometrijska rješenja poput otiska prsta, skeniranja rožnjače i prepoznavanja lica.