Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Facebook unaprijedio tehnologiju automatskog prevođenja tekstova

f8-facebook-mark-zuckerberg-0069

Kompanija Facebook unaprijedila je tehnologiju automatskog prevođenja i najavljuje da će korisnicima biti na usluzi tačnije i brže prevođenje tekstova, javlja Anadolu Agency (AA).

Društvena mreža Facebook već nudi opciju automatskog prijevoda tekstova na 45 različitih jezika, a u posljednjem saopćenju kompanije se navodi da će unaprijeđena verzija korisnicima omogućiti tačnije i devet puta brže prevođenje njihovih tekstova.

U saopćenju se također navodi da su Facebookovi stručnjaci razvili posve novu tehniku automatskog prevođenja na bazi vještačkih nervnih mreža koje rade na sličan način kao i nervni sistem čovjeka.

Za razliku od dosadašnje tehnologije svake riječi ponaosob, novi sistem će prevoditi grupe riječi i rečenica kao cjeline, pa se očekuje i veća preciznost prijevoda.

Iz Facebooka najavljuju nastavak aktivnosti u pravcu usavršavanja automatskog prevođenja tekstova kako bi ljudima širom svijeta omogućili lakšu komunikaciju i objavljivanje tekstova i video snimaka na jezicima koje žele.