Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Facebook za najmlađe: Predstavljen Messenger Kids

104877762-messenger-kids-5.720×405

Facebook je do sada bio namijenjen samo korisnicima starijim od 13 godina, a od ove sedmice Zuckerbergova kompanija “otvara se” i djeci od šest godina.

Oni, naravno, neće moći otvoriti profil na Facebooku, ali moći će koristiti novu aplikaciju Facebook Messenger Kids (koja je trenutno dostupna samo korisnicima iOS uređaja u SAD-u) koja će im omogućiti komunikaciju s rodbinom i prijateljima.

Nakon instalacije aplikacije na telefon ili tablet, roditelji moraju odobriti kontakte s kojima njihovi najmlađi mogu komunicirati. Ovako djecu neće moći kontaktirati, niti će oni moći komunicirati s nepoznatim ljudima (i seksualnim predatorima koji vrebaju na internetu i društvenim mrežama), već samo s kontaktima koje dopuste njihovi roditelji – na početnom ekranu nalazi se popis (dopuštenih) kontakata i oznaka koja pokazuje jesu li online.

Osim dopisivanja, Messenger Kids omogućuje i slanje fotografija i videozapisa, videorazgovore (uključujući i grupni video chat) te korištenje GIF-ova, naljepnica i filtera za lica. Iako su iz Facebooka naglasili kako s ovom aplikacijom žele stvoriti sigurnu virtualnu okolinu za djecu u kojoj će moći komunicirati s najbližima bez straha, jasno je kako je jedan od ciljeva ove kompanije “uvući” ih u svoj ekosistem kako bi, kad navrše 13 godina, otvorili profil na Facebooku, a ne npr. na Snapchatu ili nekoj drugoj mreži.

U službenoj objavi iz ove kompanije kažu kako su s dječjim Messengerom otvorili potpuno novi svijet komunikacije putem interneta za porodice jer će sada najmlađi jednostavno moći nazvati baku i djeda putem video poziva, javiti se rođacima koji žive u drugim zemljama ili poslati roditeljima GIF-ove i poruke samo kako bi ih pozdravili.

Aplikacija je napravljena u saradnji s brojnim stručnjacima i nakon razgovora s hiljadama roditelja, a kako su u pitanju djeca, unutar ove verzije Messengera neće se prikazivati oglasi, niti će se koristiti informacije o djeci za prikazivanje oglasa na drugim stranicama.

Iz Faceboka napominju kako će Messenger Kids tokom sljedećih mjeseci biti dostupan i na Google Play Storeu i Amazonovom App Storeu, ali nisu spomenuli ništa o dostupnosti ove aplikacije na ostalim tržištima.