internetski gigant

Google će brisati historiju lokacija onima koji posjete klinike za pobačaje

Google Translate google unsplash

Državni zakoni koji ograničavaju pobačaje stupili su na snagu nakon što je Vrhovni sud SAD-a prošlog mjeseca odlučio da pobačaji više nisu osigurani ustavom

Zbog straha da bi digitalni otisak mogao informirati američku policiju o nezakonitim prekidima trudnoće, iz Alphabet Inc-ovog Googlea brisat će podatke o lokaciji posjetitelja klinika za pobačaje, kazali su iz ovog giganta za internetsko pretraživanje.

Državni zakoni koji ograničavaju pobačaje stupili su na snagu nakon što je Vrhovni sud SAD-a prošlog mjeseca odlučio da pobačaji više nisu osigurani ustavom. Tehnološka industrija zabrinuta je da bi policija mogla dobiti naloge za pristup povijesti pretraživanja klijenata, geolokaciji i drugim informacijama koje otkrivaju planove vezane za trudnoću, prenosi Hina.

Google je rekao da će se nastaviti boriti protiv neprimjerenih ili preširokih zahtjeva vlade za pristup podacima, a pobačaje nisu izričito spomenuli. Iz firme kažu da je historija lokacija korisnika prema zadanim postavkama isključena.

Za korisnike kojima je opcija praćenja povijesti lokacija uključena, ti podaci će se kroz sljedećih par sedmica u slučaju posjeta osjetljivim mjestima, kao što su centri za neplodnost, klinike za pobačaje i ustanove za liječenje ovisnosti, početi brisati.

Glasnogovornik Googlea nije odgovorio na to kako će firma pratiti radi li se zaista o posjetu takvim mjestima i koliko će točno podataka izbrisati sa svojih servera.

Firma je ažurirala svoju politiku pa sada oglašivače u SAD-u označava kao pružatelje pobačaja čak i ako nemaju vlastite objekte pa tablete za pobačaj izdaju poštom nakon virtualnog savjetovanja.