Internet

Google će primarno koristiti mobilnu verziju

15/11/2016

Google počinje da eksperimentiše sa velikim promjenama na pretraživaču. Kompanija je počela sa testiranjem nove “prvo mobilni“ verzije indeksa pretrage, što znači da će prioritet imati mobilni sadržaji u rezultatima pretrage.

Najprije, podsjećanje kako Google Search radi: Google botovi “kruže“ mrežom i pronalaze više od 60 biliona stranica kao i njihove linkove. Google ih zatim kategoriše u ogroman indeks zasnovan na stotinu različitih faktora.

Ovaj indeks, zajedno sa serijom algoritama, je ono što omogućava Googlu da povrati relevantne rezultate pretrage – listu plavih linkova – kada unesete upit u polje za pretragu.

Sa novom nadogradnjom, Google će utvrditi rang listu stranica na osnovu njihovog mobilnog sadržaja.

“Iako će naš indeks pretrage nastaviti da bude jedan indeks sajtova i aplikacija, naši algoritmi će vremenom primarno koristiti mobilnu verziju sadržaja sajta, kako bi svrstali stranice sa tog sajta, kako bi razumjeli strukturirane podatke, i pokazali isječke tih stranica u našim rezultatima“, napisao je proizvodni menadžer u Googlu, Doantam Phan.

Sa ovom promjenom, sajtovi koji nemaju funkcionalne mobilne verzije će vjerovatno nestati i pojaviti se skroz na dnu pronađenih rezultata pretrage. Googlova poruka je jasna: vrijeme je da se adaptirate na mobilnu verziju.

Rezultati pretrage će postati bolji, što je dobra vijest jer većina pretraga se danas vrši uglavnom preko mobilnih telefona.

Komentari