Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

internet pretraživač

Google Chrome dobio ažuriranje, uz novu verziju stiže i upozorenje

google-chrome

Korisnicima su poručili da ovo ažuriranje, koje postojeću verziju diže na verziju 104, ne bi smjeli da ignorišu

Google je objavio novo ažuriranje za svoj Chrome pregledač, koji ispravlja čak 27 sigurnosnih ranjivosti i propusta.

Korisnicima su poručili da ovo ažuriranje, koje postojeću verziju diže na verziju 104, ne bi smjeli da ignorišu.

Kako su naveli, ažuriranje (a onda i bezbjednosne zakrpe) odnose se na sve korisnike Chromea, bez obzira na uređaj i operativni sistem koji koriste. Prema nekim procjenama, trenutno u svijetu Chrome za surfovanje internetom koristi oko 3,2 milijarde korisnika.

Iako u spisku 27 zakrpi ni jedna nije označena kao “kritična”, čak sedam ih je označeno kao “visoke”, što znači da se mogu iskoristiti za napad na korisnike. Koliko su ozbiljne, možda najbolje govori činjenica da je Google platio 43.000 dolara osobama koje su ih otkrile i prijavile.

Iz Google su naveli da će se Krom automatski ažurirati na novu verziju, ali moglo bi proći i nekoliko nedjelja prije nego što automatsko ažuriranje stigne do svih korisnika. Zato savjetuju da korisnici, čim to bude moguće, ručno ažuriraju pregledač.

Kako bi provjerili koju verziju Krom pregledača koriste i kako bi ga ažurirali na najnoviju verziju, korisnici bi na računarima trebalo da pokrenu Krom i u desnom gornjem uglu kliknu na tri točkice, potom da odaberu kategoriju Pomoć/Help i onda opciju O Google Chromeu/About Google Chrome. To će automatski pokrenuti proveru da li postoji novija verzija Google Chromea i ukoliko postoji, njegovo ažuriranje.

Za korisnike koji ga koriste na mobilnim uređajima, najjednostavniji način za ažuriranje jeste provjeravanjem dostupnih ažuriranja u prodavnici aplikacijama na uređaju.