Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Internet

Google Chrome po prvi put pretekao Internet Explorer

03/05/2016

Googleov internetski preglednik Chrome definitivno je detronizirao suparnički Microsoftov Internet Explorer i postao nesporni broj jedan na svjetskom tržištu, po podacima objavljenim u ponedjeljak.

Kompanija Net Application, specijalizirana za takvu vrstu statistike, objavila je da je u aprilu Chrome prvi put, za dlaku, pretekao Explorer. Po tim podacima, Chrome je osvojio 41,66 posto udjela na tržištu naspurot Explorerovih 41,35 posto.

Još u martu Chrome je zastajao četiri posto.

Druga kompanija za procjenu tržišnog udjela, StatCounter, objavila je još 2012. da je Chrome nadmašio Explorer. Microsoft, međutim, nije priznao te rezultate navodeći razliku u metodologiji između Net Applictationa i StatCountera, tvrdeći da druga kompanija favorizira Chrome, a podcjenjuje Explorer.

Danas, međutim, dominaciju Googleova preglednika priznaju obje statističke agencije.

Po statistici StatCountera za april 2016. razlika između dva preglednika još je veća: Chrome ima 60,47 posto tržišta, a Explorer samo 13, 25 posto. Čak je i Firefox s 15,62 posto nadmašio Microsoftov preglednik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.