Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci upozoravaju

Google Chrome vam je naglo usporio? Možda ste žrtva hakera

Google Chrome

Korisnici Google Chrome-a upozoreni su na novu hakersku kampanju, koja zloupotrebljava popularne ekstenzije koje koriste milioni ljudi

Postoji jedan znak da nešto nije u redu – vaš računar radi sporo.

Korisnici Google Chrome-a upozoreni su na novu prijetnju koja je ciljala preko 20 dodataka koje je – ukupno – koristilo preko osam miliona ljudi. Prema stručnjacima za sigurnost Kaspersky, popularni dodaci poput Frigate Light, Frigate CDN i SaveFrom bili su na meti hakera.

Ove ekstenzije za Chrome, hakeri su iskoristili za obavljanje zlonamjernih aktivnosti, ali na sreću, ovoga puta meta nisu bili osjetljivi podaci poput finansijskih informacija. Umjesto toga, cilj ove kampanje je bio da generiše saobraćaj za video zapise na web lokacijama za streaming kako bi se povećao broj gledalaca, piše PCPress.

Video zapisi su se potajno puštali u pozadini kada žrtva pretražuje mrežu, što je za posljedicu imalo da Chrome radi sporije nego obično. Ekstenzije na koje je Kaspersky skrenuo pažnju, poput Frigate Light i Frigate CDN koji su bili u Chrome web prodavnici, uklonjene su sa liste.

Ako vaš antivirus počne da otkriva prijetnje u Google Chrome-u ili bilo kom drugom browseru zasnovanom na Chromium-u, prvo što treba da uradite je da onemogućite sumnjive ekstenzije. Ako niste sigurni koje su ekstenzije opasne, pokušajte da ih onemogućite jednu po jednu dok ne pronađete pravu.