Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Google krenuo u rat protiv ISIS-a

google

Čelnici najvećih tehnoloških kompanija nedavno su se sastali s predstavnicima američke vlade te su satima razgovarali o borbi protiv terorizma i sprječavanju širenja terorističke propagande putem interneta. ISIS veliki broj članova regrutira upravo putem mreže i sadržaja kojeg objavljuju na internetu, a Google, Facebook i Twitter imaju problema s uklanjanjem velike količine tog sadržaja koje teroristi objavljuju na njihovim servisima.

Google je tako u 2014. uklonio oko 14 miliona videozapisa s YouTubea, pri čemu je dio tog sadržaja bio povezan s terorizmom, a prošle su godine iz ove kompanije priznali kako imaju problema s praćenjem takvog sadržaja jer se svake minute na ovaj servis uploada oko 300 sati videozapisa te je nemoguće filtrirati sve fotografije i videozapise. U borbi protiv terorizma ova kompanija uskoro kreće s malo drugačijim pristupom – naime, pokreću pilot projekt prikazivanja pogrešnih rezultata pretraživanja na određene pretrage povezane s terorizmom.

Tako će se osobama koje budu pretraživale pojmove poput ISIS-a (npr. ‘join ISIS’), ekstremizma, terorizma i slično, prikazivati linkovi na ‘stranice s potpuno suprotnim sadržajem’, odnosno stranice s tematikom borbe protiv terorizma i radikalizma. Ti će se linkovi pojavljivati odmah u vrhu stranice ispod upita pretraživanja na mjestu gdje se inače nalaze sponzorirani linkovi, dakle na najvidljivijem mjestu na stranicu. Prema Daily Mailu, čini se kako će ovaj projekt prvo pokrenuti u Velikoj Britaniji, a iz Googlea nisu odgovorili hoće li se s vremenom proširiti i na druge zemlje.

Inače, američka vlada više je puta od tehnoloških kompanija, u ime borbe protiv terorizma, tražila pristup zaštićenim podacima korisnika njihovih usluga jer bi na taj način mogli pratiti teroriste i opasne kriminalce, no problem je što pristup zaštićenim i privatnim podacima predstavlja ‘veliki udar na privatnost i slobodu’. Pritisak na tehnološke kompanije povećao se nakon terorističkih napada u Parizu, no kompanije poput Applea, Googlea, Facebooka i drugih žele zaštititi svoje korisnike i ne žele da se na njih gleda kao na agente vlada koji će narušiti privatnost svojih korisnika i omogućiti pristup njihovim osobnim podacima.