Internet

Google na Šri Lanci testira balone koji nose “wi-fi”

05/08/2015

Vlada Šri Lanke najavila je partnerstvo s Googleom u svrhu poboljšanja internetskih veza uz pomoć balona.

Za razliku od Facebooka, koji namjerava širiti pokrivenost internetom dronovima, Google već neko vrijeme razvija prototip balona koji bi mogao prenositi brzi internet po cijeloj zemlji.

[pull_quote_right]U saradnji s kompanijom za dizajn letjelica Raven Aerostar, najnovija verzija Projekta Loon je Nighthawk (noćni jastreb)[/pull_quote_right]

Partnerstvo sa Šri Lankom osigurati će savršeno beta testiranje za balone, posebno s obzirom na trenutno stanje internet veza u toj zemlji.

Na Šri Lanci živi preko 22 miliona ljudi, ali procijenjuje se da postoji samo 2.8 miliona mobilnih internet veza, te 606.000 žičanih veza.

Iako ni vlada Šri Lanke ni Google nisu objavili definitivan raspored početka projekta, ministar vanjskih poslova Mangala Samaraweera izjavio je da “ćemo za par mjeseci stvarno biti u stanju reći: Šri Lanka. Pokrivena”.

U saradnji s kompanijom za dizajn letjelica Raven Aerostar, najnovija verzija Projekta Loon je Nighthawk (noćni jastreb), koji koristi antene dugorične rezolucije (long-term evolution, LTE), koje mogu slati podatke koristeći postojeću 4G mobilnu mrežu i prenositi informacije između letećih balona i zemaljskih stanica.
Google tvrdi da će ti baloni ostajati u zraku 100 dana prije nego što se vrate na zemlju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.