Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Google posvetio poseban logo naučniku Karlu Landsteineru

google-doodle-karl-landsteiner

Google je povodom rođendana naučnika i Nobelovca Karla Landsteinera, za danas pripremio poseban logo, javlja Anadolu Agency (AA).

Google u određenim danima dizajnira poseban logo nazvan “doodle” kako bi se ukazalo na određene praznike, historijske događaje ili osobe koje su dale poseban doprinos zajednici.

Na taj način današnji logo je posvećen imunologu i patologu koji je razvio poseban sistem klasifikacije krvnih grupa. Kada se otvori stranica Googlea mogu se primijetiti crteži ljekara i epruveta u kojima je smještena krv, kao i krvna zrnca. Ukoliko se klikne na logo otvara se niz stranica sa detaljnim podacima o naučniku.

Karl Landsteiner je američki imunolog i patolog porijeklom iz Austrije koji je 1930. godine za svoj rad dobio Nobelovu nagradu. Rođen je 14. juna 1868. godine, a preminuo je 26. juna 1943. godine.

Landsteiner je početkom 20. stoljeća otkrio tri krvne grupe A,B, i O. Također je otkrio da transfuzija krvi između lica iste krvne grupe ne dovodi do hemolize krvi, dok se to dešava kod osoba različitih krvnih grupa. Smatra se ocem transfuziologije i jednim od najvećih biohemičara svih vremena.