Internet

u naredne dvije godine

Google ukida “kolačiće”

21/01/2020

Najava ukidanja podrške za internet kolačiće trećim stranama u Chromeu nije veliko iznenađenje, s obzirom da u Googleu namjeravaju da podignu nivo sigurnosti svog internet pregledača

U Googleu planiraju da tokom iduće dvije godine postupno ukine podršku internet kolačićima (cookies) u web pregledaču Chrome za eksterna lica. Najava ukidanja podrške za internet kolačiće trećim stranama u Chromeu nije veliko iznenađenje, s obzirom da u Googleu namjeravaju da podignu nivo sigurnosti svog internet pregledača.

No, rok za ukidanje podrške prilično je kratak i mogao bi imati posljedice po više industrija koje svoje poslovanje baziraju na internetu. Takođe se planiraju nova ograničenja kada je riječ o praćenju korisnika. Uvode se nova pravila SameSite, koja određuju kako je kolačićima označenim za korištenje trećim stranama moguće pristupiti isključivo putem sigurne internet veze, odnosno HTTPS.

Međutim, u iduće dvije godine se planira potpuno uklanjanje podrške za internet kolačiće u Chromeu. To će biti ogromna promjena, prije svega za oglašivačku industriju i izdavače koji zavise od praćenja kretanja i ponašanja korisnika na webu, te trgovine njihovim informacijama. Google će ponuditi rješenje kolokvijalno nazvano “peščanik za privatnost”, koje bi oglašivačima trebalo da omogući prikaz relevantnih oglasa uz svođenje praćenja na najmanju moguću mjeru.

Za sada još uvijek nije poznato kako će to konkretno funkcionisati u praksi. U Googleu namjeravaju da ovu inicijativu provedu kroz proces standardizacije, te da su testiranja planirana tokom naredne godine, nakon čega će uslijediti postepeno prebacivanje oglašavanja na nove, drugačije sisteme.

Za očekivati je kako će biti onih koji će se svemu protiviti. U Google-u su otvoreni za alternativna rješenja, ali insistiraju na zaštiti privatnosti korisnika i standardima računarske bezbjednosti. Takođe, očekuju kako će njihov primjer slijediti i drugi kreatori web pregledača. Neki od njih, poput Mozille s Firefoxom, već su povukli radikalne poteze kako bi blokirali brojne internet kolačiće trećih strana, prenosi PC Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.