“Huawei” u trci za razvoj 5G mreže

huawei demo truck2223

Kineski “Huawei” razvija čvršće poslovne veze sa velikim telekomima širom Evrope i Azije u namjeri da bude predvodnik u globalnoj trci za razvoj 5G mreže, uprkos upozorenjima iz SAD da to predstavlja bezbjednosnu prijetnju.

“Huawei” ima dominantnu poziciju na tržištu u Kini, ali je u ostalim dijelovima svijeta suočen sa konkurentima “Ericssonom” i “Nokiom”.

Mreže 5G trenutno su u fazi testiranja, a oslanjaju se na gušće pojase manjih antena i mogu da omoguće prenos podataka 50 do 100 puta brže u poređenju sa 4G mrežama. Ovo bi moglo da nađe primjenu u širokom industrijskom spektru.

Sklapanje ugovora o početku gradnje 5G mreža očekuje se za oko godinu dana, a “Huawei” je do sada potpisao 35 memoranduma o razumijevanju sa telekomima koji će testirati 5G opremu. Švedski “Ericsson” ima 31 takav memorandum, a finska “Nokia” 31.

“Huawei” je objavio da je u 2016. godini u svijetu isporučio više od polovine od 537 4G mreža i 59 od 90 4,5G mreža, koje su prelazni oblik prema 5G standardu.

Globalna grupa koja okuplja skoro 800 mobilnih operatora GSMA procjenjuje da će do 2025. godine 1,2 milijarde ljudi u svijetu imati pristup 5G mrežama, od kojih trećina u Kini.

U SAD je ovog mjeseca predstavljen prijedlog zakona o zabrani korištenja opreme “Huaweija” u državnim mrežama da bi se spriječilo kinesko špijuniranje. “Huawei” je demantovao navode o špijuniranju.