Instagram digao ruke od Appleove prijenosne platforme

instagram

Poznata društvena mreža Instagram zbog tehničkih poteškoća napušta Appleovu neobičnu prijenosnu platformu Apple Watch.

Instagram od danas više nema aplikaciju za Apple Watch. The Verge je nedavno potvrdio kako nadogradnja 39.0 koja je stigla za iPhone donijela “popravke bugova i poboljšane performanse” u cijelosti odstranila podršku za Appleov pametni sat.

Prema izvještaju stranice 9to5Mac, razlog ovoj Facebookovoj odluci leži u novim ograničenjima koje diktira sam Apple. Od 1. aprila sve aplikacije za Apple Watch moraju koristiti watchOS 2 SDK ili noviji, dok se nove moraju razvijati u watchOS 4 SDK-u.

Instagramova aplikacija za pametni sat stiže iz ere WatchKita 1.0. Instagram za satove nikad nije dobio značajke poput podrške za videoisječke ili mogućnosti rada na LTE mreži, što je još jedan od razloga zbog kojih Apple Watch ostaje bez poznate aplikacije.

Ako ste mislili da Instagram predstavlja izolirani slučaj, varate se. On je mreža samo jedan od “velikih igrača” koji su zbog istog razloga Apple Watchu rekli “zbogom”: Twitter, Google, Amazon i Slack.

Kako stvari stoje, odluka za micanje aplikacije za sat nije preveliki problem prije svega zato jer većina vlasnika pametnih satova poput Apple Watcha samo želi dobar sistem podsjetnika, a ne prilagođene aplikacije. Štoviše, proizvođači softvera često komentiraju da micanje podrške za satove dovodi do stabilnije aplikacije.

Kako god na to gledali, smrt aplikacije za Apple Watch govori nam samo jedno, a to je da Instagram i njihov vlasnik Facebook nosivi gadget iz Applea više ne smatraju interesantnom platformom.