društvene mreže

Instagram dobio veliki broj noviteta, mnoge će oduševiti

instagram – unsplash

Iz Instagrama su naveli da su ove opcije već dostupne globalno većem broju korisnika

Svjedoci smo da Meta u posljednje vrijeme itekako radi na implementiranju novih funkcija u svoje popularne aplikacije, kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger. Sada na Instagram stiže nova grupa funkcija koje će se mnogima svidjeti.

Naime, Instagram pruža korisnicima novu opciju prilikom slanja direktnih poruka (DM) na svojoj platformi. Tako korisnici sada imaju mogućnost da direktno sa feeda pišu u DM određene osobe, bez potrebe da ulaze u inboks i gube vrijeme.

Korisnicima će se, nakon što pritisnu taster sa znakom strelice, ispod određene objave otvoriti poseban prozorčić autora objave, u kojem će jednostavno napisati poruku, bez da ulaze u DM.

Tu su i nove opcije dijeljenja, kao i mogućnost pregleda pjesama i sprovođenje anketa u grupnim razgovorima.

Šef platforme, Adam Mosseri, najavio je namjeru Instagrama da se ove godine fokusira na razmjenu poruka. On je, između ostalog, naveo da je razmjena poruka primarni način na koji se ljudi povezuju na internetu, te da Instagram mora to da prihvati i da radi na dodavanju novih korisnih funkcija na tom polju.

Funkcija pregleda pjesama nudi kratke isječke pesama od 30 sekundi i dolazi kao plod integracije sa Appleovim i Amazonovim servisima za streaming muzike, s tim što će uskoro tu biti i Spotify podrška. Tu je i novi meni kojem možete pristupiti iz glavnog Instagram feeda, preko dugog pritiska na tasterza deljenje, koji će vam omogućiti da brzo podijelite određenu objavu sa četiri svoja najbliža prijatelja.

Ono što je još novo jeste i pregled aktivnih pratilaca, što je preuzeto od Messengera, pa se sada aktivni pratitelji nalaze poredani iznad chatova. Ovo je plod sve veće kompatibilnosti između Instagrama i Messengera.

Iz Instagrama su naveli da su ove opcije već dostupne globalno većem broju korisnika.