Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konačno

Instagram kreće u borbu protiv širenja lažnih informacija

instagram

Prijavljivanje lažnih objava će za početak biti dostupno samo u SAD-U, ali će se postepeno uvoditi i u ostatak svijeta

Ako vas je do sad nerviralo što ništa ne možete poduzeti kad vidite lažnu informaciju na Instagramu, imamo super vijest. Instagram je najavio uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju da je lažan, te će ga na taj način učiniti nevidljivim za druge korisnike.

Iako objavljivanje lažnih informacija na Instagramu nije zabranjeno, njihovo označavanje prvi je korak koji je Instagram poduzeo u borbi protiv lažnih vijesti i neistinitih informacija koje se šire društvenim mrežama, piše Reuters.

Facebook je još u maju pokrenuo prepoznavanje fotografija na Instagramu kako bi se sadržaj koji je na Facebooku označen kao lažan, automatski uklonio s Instagrama. Objave koje algoritam prepozna kao lažne neće biti obrisane, već će biti uklonjene iz kategorije “Istraži” i neće se pojavljivati u rezultatima pretraživanja.

Prijavljivanje lažnih objava će za početak biti dostupno samo u SAD-U, ali će se postepeno uvoditi i u ostatak svijeta.

Analitičari ističu kako je možda Instagram učinkovitiji u širenju lažnih informacija. Korisnici Instagrama puno su aktivniji u “lajkanju”, komentarisanju i dijeljenju sadržaja od korisnika Facebooka.