Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaštitat korisnika

Instagram uvodi promjene, tinejdžeri više neće moći varati da su punoljetni?!

instagram-gc24e599b5_1920

Kako bi utvrdila dob sa selfieja, Meta će koristiti usluge britanske kompanije Yoti čija tehnologija

Instagram je nedavno najavio nova ažuriranja koja su usmjerena na privatnost i sigurnost maloljetnih korisnika ove društvene mreže.

Novo ažuriranje uključuje kontrolu osjetljivog sadržaja koji će im se prikazivati na feedu. Tinejdžeri će dobiti upute koje im trebaju služiti kao dodatni poticaj da pregledaju i ažuriraju svoje postavke privatnosti i sigurnosne postavke.

Neće moći vidjeti sav osjetljiv sadržaj na Instagramu

Kontrola osjetljivog sadržaja ima nekoliko opcija. Opcija “više” omogućuje prikaz osjetljivijeg sadržaja, “standardno” dopušta ponešto od osjetljivog sadržaja, dok opcija “manje” dopušta najmanju količinu osjetljivog sadržaja. Tinejdžerima će biti omogućeno korištenje samo zadnje dvije opcije, objavljeno je na službenoj web stranici Instagrama.

Ovom opcijom žele otežati prikaz potencijalno osjetljivog sadržaja mlađim generacijama u svim dijelovima ove društvene mreže, od objava, reelsa do Instagram Storyja.

Rade na zaštiti maloljetnika

Instagram već neko vrijeme radi na zaštiti maloljetnih korisnika na toj platformi. Nedavno su promijenili pravila o prikazivanju sadržaja za tinejdžere kako bi zaštitili maloljetnike od štetnog sadržaja na svojoj platformi, ali mladi bez većih problema zaobilaze takva pravila jednostavnom promjenom datuma rođenja.

No, ovaj oblik varanja na Instagramu uskoro će prestati, barem za američke korisnike, a društvena mreža će u SAD-u početi primjenjivati ​​nove metode za potvrđivanje tačne dobi korisnika. Za mnoge jedna od tri metode može biti kontraverzna jer uključuje snimanje videoselfieja. Druga je metoda učitavanje lične karte kojom mladi ljudi mogu potvrditi svoju dob, a treća metoda je da tri odrasle osobe s profilima na Instagramu potvrde njihovu dob.

Kako bi utvrdila dob sa selfieja, Meta će koristiti usluge britanske kompanije Yoti čija tehnologija, temeljena na umjetnoj inteligenciji, može prilično tačno odrediti dob osobe na temelju njenih fotografija i videozapisa.