Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeste li već dobili obavijest o promjenama i novu verziju Gmaila?

GMAIL NOVI

Iako smo u promjenama u dizajnu Gmaila imali prilike čitati već proteklih nekoliko sedmica, Google je na svojim stranicama najavio da će korisnici tokom današnjeg dana dobiti novu verziju.

Budući da je ovo najveća promjena koju je Google uveo posljednjih godina, stvari na početku mogu izgledati pomalo zbunjujuće, no iz Googlea tvrde da su promjene nužne kako bi se poboljšala sigurnost korisnika.

Povjerljivi način

Bitan dio novog dizajna je takozvani Confidential Mode (povjerljivi način), koji postavlja rok trajanja na poslane poruke koje se nakon tog roka automatski brišu.

Također, ovaj način vam omogućuje da ograničite mogućnost da se mailovi koje ste poslali prosljeđuju, kopiraju ili printaju, što je osobito korisno za poslovne korisnike koji se više neće morati brinuti oko slanja povjerljivih podataka.

Osim toga, možete čak aktivirati opciju sigurnosne provjere u dva stepena: putem lozinke koja će se slati SMS-om.

S druge strane, primatelja ništa neće spriječiti da ove poruke jednostavno kopira pomoću screenshota, no mogućnost zloupotrebe podataka ipak je znatno smanjena.

Veća produktivnost

Jedna od najvećih promjena je nova traka koja će vam se pojaviti s desne strane na kojoj možete jednostavno pristupiti Google Calendaru, Google Keepu i Google Tasksu (koji će od danas biti dostupni i u verzijama za iOS i Android).

Još jedna od novosti je takozvani Snooze mod pomoću kojeg ćete primljenu poruku moći odgoditi na određeno vrijeme.

Snooze opciju možete aktivirati prelazeći kursorom preko poruke, pri čemu se otvara izbornik koji vam nudi opcije arhiviranja, brisanja, označavanja pročitanog ili odgode. Izaberete li opciju odgode, moći ćete izabrati na koji rok je odgađate.

S druge strane dobit ćete i opciju dodatnih notifikacija za poruke visokog prioriteta. Prioritet će biti određen na osnovu toga koliko se često sadržaj poruke pojavljuje u vašem Inboxu.

Još jedna korisna opcija bit će mogućnost otvaranja i preuzimanja privitaka bez prethodnog otvaranja maila.

Korisnici će na novi dizajn prelaziti tokom današnjeg dana, što znači da promjena neće nastupiti kod svih odjednom. Također, sve nove opcije neće biti odmah aktivne, već će se pojaviti kroz nekoliko dana.