Koje će biti nove opcije na Gmailu

google-gmail-apps

Google napokon priprema redizajn Gmaila, a osim novog izgleda, ovaj popularni mail servis dobit će i neke nove opcije. Neki od noviteta koji su od ranije poznati su automatski odgovori koji će biti temeljeni na sadržaju poruka, odnosno dopisivanju korisnika, opcija snooze za naknadno ponovno prikazivanje pristiglih mailova te podrška za pristup mailovima offline.

No, to nije sve – posljednje glasine govore o dodatnim opcijama koje Google trenutno razvija i čije službeno predstavljanje možemo očekivati tokom maja. Ako su te informacije istinite, Google će u Gmailu predstaviti tzv. povjerljivi mod s nekoliko važnih novih opcija koje će povećati privatnost mailova pošiljatelja.

Jedna od tih novih opcija jest nemogućnost prosljeđivanja mailova – dakle, poruke koje korisnici dobiju neće moći proslijediti dalje.

Naravno, uvijek postoje brojne mogućnosti s kojima se sadržaj maila može proslijediti dalje (copy/paste – iako je za pretpostaviti kako se sadržaj iz maila neće moći kopirati i zalijepiti u drugi mail/dokument, no npr. primatelji bi mogli fotografirati mail ili fotografije u njemu), no neće biti omogućeno jednostavno prosljeđivanje. Također, u sklopu povjerljivog moda trebale bi biti dostupne opcije zabrane downloada sadržaja te kopiranja i printanja maila.

Vjerojatno najzanimljivija opcija jest mogućnost samouništavanja mailova – pošiljatelji će moći postaviti vrijeme tokom kojeg se mail mora pročitati, a nakon tog određenog vremena poruka će jednostavno nestati. A kako bi pošiljatelji bili sigurni da sadržaj iz maila neće završiti u pogrešnim rukama, moći će ga šifrirati, odnosno primateljima će za njegovo otvaranje biti potrebna šifra koju će moći dobiti putem SMS-a.

S obzirom koliko se u posljednje vrijeme govori o problemima privatnosti i zaštiti sadržaja, korisnici će sigurno cijeniti ove novitete s koji će im omogućiti veću sigurnost pri slanju (povjerljivih) mailova i dopisivanju.